9 Mai – Ziua Europei

În 9 mai este Ziua Europei, dedicată unităţii europene. În fiecare an, în această zi, se sărbătoresc pacea şi unitatea în Europa.

Celebrarea acestei zile își are originea în data de 9 mai 1950, când ministrul francez de externe din acea perioadă, Robert Schuman, a propus crearea unei structuri supranaţionale capabile să ofere stabilitate şi pace în Europa postbelică, dar şi prosperitate economică.

Astfel a fost creată Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului, structură care treptat s-a transformat în ceea ce astăzi este Uniunea Europeană (UE).

Ziua Europei este unul dintre simbolurile europene menite să promoveze unitatea în rândul europenilor. Alături de steagul, imnul, deviza şi moneda unică, Ziua Europei face parte din simbolurile UE.

România este membră UE din anul 2007.

Patriarhul Daniel a subliniat în unul dintre mesajele Preafericirii Sale că „identitatea europeană este o realitate dinamică, edificată pe nucleul valorilor moștenite de la cele mai vechi generații, coagulată istoric în sinteze care îmbină unitatea și diversitatea, mereu deschisă către dialoguri interculturale și fascinată de modernitatea tehnologică, prosperitate economică și abundență informațională”.

„Idealul sau proiectul european inițial avea două aripi sau motivații majore care i-au permis să se înalțe foarte mult. Aceste două motivații erau pacea și solidaritatea între statele Europei. Iar motorul care a propulsat cu forță proiectul european a fost prosperitatea materială, ca urmare a unei creșteri economice susținute. România fiind statul membru al Uniunii Europene cu cei mai mulți creștini ortodocși, Biserica Ortodoxă Română încurajează cooperarea și solidaritatea europeană”, a precizat, cu altă ocazie, Patriarhul României.

Sursă foto: alba24

https://basilica.ro/ziua-europei/

https://basilica.ro/europa-in-9-citate-ale-patriarhului-daniel/