Vizitatori de la Institutul Germano-Român de Teologie, Știință, Cultură și Dialog, Nürnberg, din Germania, în Arhiepiscopia Aradului

În perioada 4-9 mai 2023, în Timișoara are loc Conferința internațională, organizată în forma unui Colocviu teologic: ,,Creștinismul și viața bisericească în Banat, în istorie și în prezent”. Scopul manifestării este de a promova valori ale culturii și spiritualității bănățene și de a face cunoscută istoria Bisericii noastre peste hotare. Deschiderea acestei manifestări științifice a avut loc joi, 4 mai, în ,,Aula Magna” a Universității de Vest din Timișoara, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului.

În ziua de duminică, 7 mai, oaspeții au vizitat câteva lăcașuri de cult din Arhiepiscopia Aradului. Astfel, duminică dimineața, oaspeții au participat la slujbele diferitelor biserici din localitatea Semlac, jud. Arad (ortodoxă, romano-catolică, luterană). Aici, la Biserica Evanghelică C.A. Semlac, Pr. Walter Sinn a ținut prelegerea intitulată: ,,Viața cotidiană a unei parohii de 150 de suflete”.

După aceasta, la orele amiezii, întregul grup a vizitat Mănăstirea Hodoș-Bodrog, ceaa mai veche mănăstire cu viață monahală neîntreruptă (de la 1177) din țara noastră. Vizitatorii au fost întâmpinați de Protos. Dr. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului și Protos. Dr. Nicolae Tang, lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad, ambii viețuitori în această mănăstire, care le-au prezentat biserica veche și muzeul mănăstirii.

După acest popas de suflet, oaspeții s-au întâlnit în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad cu Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Înaltpreasfinția Sa a susținut prelegerea intitulată ,,Arhiepiscopia Aradului în istorie și în prezent”.

Între oaspeți amintim pe: Pr. Prof. h. c. Dr. Jürgen Henkel, editor executiv Biblioteca Teologica Germano-Romana/BTGR, Institut “Ex fide lux” și Pr. Dr. Wolfram Langpape, Consilier superior, Biserica Evanghelică Germană/EKD, Hanovra.

Arhid. Emanuel-Ioan Proniuc

Secretar eparhial