CERC PASTORAL-MISIONAR ÎN PAROHIA SELIȘTEA, PROTOPOPIATUL INEU

În Duminica a – VI-a după Sfintele Paști, numită în Biserica Ortodoxă și Duminica Orbului, în data de 21 mai 2023, când potrivit sinaxarului Sfintei noastre Bisericii se prăznuiesc Sfinții Împărați Constantin și mama sa Elena, din încredințarea întâistătătorului Arhiepiscopiei Aradului, ÎPS Timotei,  în parohia Seliștea, din protopopiatul Ineu, s-a întrunit sub coordonarea Părintelui Ic. Morar Ioan, cercul pastoral-misionar Beliu.

S-a săvârșit pentru credincioșii parohiei Seliștea, Taina Sfântului Maslu, atât de necesară pentru tămăduirea trupească și sufletească, fiind o parohie cu foarte mulți enoriași înaintați în vârstă, numărul tinerilor fiind considerabil scăzut, și care adesea, datorită vârstei înaintate se află în diferite neputințe trupești. Au participat următorii preoți: pr. Morar Ioan –parohia Beliu, pr. Sas Radu –Groșeni, pr. Sbîrcea Daniel Constantin – Agrișul Mic, pr. Pop Sergiu –Bochia, pr. Culda George – Vasile Goldiș, pr. Ciocan Nicolae –Archiș, pr. Monea Nicolae –Tăgădău, pr. David Flavius – Seliștea, pr. Chivulescu Răzvan – Craiva, pr. Bobieca Ovidiu – Ciuntești, pr. Vatrici Ioan –Răpsig, pr. Trînc Teofil Nicușor –Susag.

Tematica pentru luna mai a fost „Conlucrarea preotului paroh cu specialiști (medici, psihologi, asistenți sociali,autorități) în scopul ajutorării persoanelor vârstnice.  Părintele Ovidiu Bobeica din parohia Ciuntești, conform programării,  a ținut cuvântul de învățătură unde a arătat importanța rugăciunii pentru cei înaintați în vârstă pentru a primi ajutorul de la Doctorul sufletelor, Domnul nostru Iisus Hristos, care după cum s-a văzut și din pericopa evanghelică din Duminica de astăzi arată că vindecarea de rănile păcatului, aduce și vindecarea trupească, sens în care „orbirea sufletească”  cauzată de patimi și păcat este principala cauză a neputințelor trupești pentru creștinii lumii de azi și nu numai. Rolul preotului este edificator pentru a mijloci pentru enoriașii săi cu rugăciuni înaintea lui Dumnezeu, dar și prin implicarea în viața socială a acestora prin activități filantropice, adică prin mijlociri în fața reprezentanților Ministerului sănătății, pentru a-i ajuta pe bătrâni, împlinind pe de o parte porunca iubirii dată de Domnul Hristos, care a arătat iubire față de cei aflați în nevoi, iar pe de altă parte împlinind menirea de slujitor al oamenilor, prin vocația aceasta demnă, primită de la episcop prin Sfânta Taină a Preoției.

La final părintele Flavius David, din parohia Seliștea, în calitate de gazdă a cercului misionar, a salut cu frățească dragoste preoții participanți, mulțumind lui Dumnezeu și enoriașilor pentru împreuna-rugăciune pentru tămăduire trupească și sufletească.

Prof. Zau Raul Teodor