CERC PASTORAL-MISIONAR LA PAROHIA ARAD MICĂLACA VECHE II

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a avut loc joi, 11 mai, de la ora 10.00, întrunirea preoților din cadrul Cercului pastoral-misionar Arad, în biserica având hramul „Nașterea Domnului” a Parohiei Arad Micălaca Veche II.

Întrunirea a debutat cu intonarea Troparului Învierii Domnului „Hristos a înviat”, după care s-a trecut la dezbaterea ordinii de zi. Părintele Petru Ursulescu, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, smerit coordonator al Cercului pastoral, a salutat prezența la această întâlnire a Preaonoratului Părinte Vicar, Gheorghe Gligor și a Preacuviosului Părinte Consilier cultural, Iustin Popovici, reprezentanții Centrului Eparhial.

Gazda acestui eveniment, Părintele paroh, Mircea Bupte a susținut referatul intitulat: „Forme ale pastorației și sprijinirii persoanelor vârstnice în Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție”, în contextul în care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2023 drept „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești”. Părintele paroh  a adus argumente scripturistice și patristice cu privire la respectul și grija pe care trebuie să le manifestăm față de cei vârstnici, aflați în necazuri. Pe marginea referatului au avut loc discuții interesante cu privire la aplicarea ideilor enunțate.

În această parohie a slujit ani de-a rândul Părintele Emil Roman, trecut la cele veșnice în urmă cu câteva luni. Părintele Mircea Bupte a evocat personalitatea preotului Emil Roman, subliniind faptul că în fiecare zi de miercuri cerceta bolnavii și vârstnicii de la Spitalul Clinic de Urgență din Arad. Preoții prezenți s-au rugat pentru odihna sufletului său, cântând „Veșnica lui pomenire” și „Hristos a înviat”.

Pentru dinamizarea Cercurilor pastorale cât și pentru folosul credincioșilor, Părintele Vicar Gheorghe Gligor a propus reorganizarea acestor întruniri. Ideea a fost susținută și de Părintele Consilier Iustin Popovici, împărtășită de toți preoții prezenți. Acest lucru presupune organizarea cercurilor misionare la toate parohiile din orașul Arad, slujirea în comun a slujbei Vecerniei, urmată de rostirea unei cateheze, prezentarea unui referat, urmat de discuții pe marginea acestuia. Impactul va fi benefic, atât pentru preoții participanți, cât și pentru credincioșii care îi vor cunoaște astfel pe toți preoții de pe raza municipiului Arad.

Întâlnirea de astăzi s-a încheiat cu nădejdea că Bunul și Milostivul Dumnezeu ne va ține sănătoși, pentru a ne desfășura activitatea misionară încredințată, spre slava lui Dumnezeu și pentru mântuirea noastră și a credincioșilor încredințați spre povățuire.

Următoarea întrunire a Cercului pastoral-misionar Arad va avea loc în data de 29 iunie, la Parohia Arad Sânicolau Mic, păstorită cu multă vrednicie de Părintele Gheorghe Gligor.

Pr. Dr. Petru Ursulescu