La Catedrala Patriarhală a fost proclamată canonizarea Sf. Ier. Martir Neofit Cretanul

Cu prilejul hramului Catedralei Patriarhale din București, duminică, de sărbătoarea Sf. Împ. Constantin și Elena, a avut loc proclamarea solemnă a canonizării Sf. Ier. Martir Neofit Cretanul, Mitropolitul Țării Românești în perioada 1738-1753.

Tomosul de canonizare a fost citit de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal.

Apoi s-a cântat troparul sfântului, în timp ce ierarhii și slujitorii Catedralei Patriarhale au cinstit icoana sfântului.

O icoană a Sf. Ier. Martir Neofit Cretanul a fost așezată spre cinstire și în baldachinul în care au fost depuse, pentru sărbătoarea hramului, moaștele sfinților aflate în patrimoniul Catedralei Patriarhale.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat canonizarea ierarhului în ședința din 28 octombrie 2022, cu data de sărbătorire în 16 iunie.

Sfântul ierarh a fost principalul susținător al desființării iobăgiei în Țara Românească.

Adezrobit toți țăranii de pe moșiile Mitropoliei, a înființat o școală publică subvenționată de Biserică la Pătroaia, jud. Dâmbovița, a înființat Biblioteca Mitropoliei și a tipărit cărți de slujbă și de învățătură în limba română.

A trecut la Domnul în 16 iunie 1753, otrăvit de medicul domnitorului Matei Ghica, care era nemulțumit că ierarhul era de partea poporului, reclamându-i neregulile la reprezentantul Sultanului.

Vezi și:

https://basilica.ro/la-catedrala-patriarhala-a-fost-proclamata-canonizarea-sf-ier-martir-neofit-cretanul/