PARASTAS PENTRU POMENIREA PREOȚILOR, CTITORILOR, BINEFĂCĂTORILOR ȘI OSTENITORILOR PAROHIEI CĂRAND ȘI ÎNTRUNIREA CERCULUI PASTORAL MISIONAR

În data de 28.05.2023, în biserica parohială din Cărand cu hramul „Înălțarea Domnului la cer”, după slujba Sfintei Liturghii s-a săvârșit slujba parastasului pentru preoții, ctitorii, binefăcătorii și ostenitorii acestei Biserici. De la ora 17:00 în biserica parohială din Cărand s-a întrunit cercul pastoral misionar Buteni, condus de părintele Florin Marian Oarcea și s-a săvârșit Taina Sfântului Maslu.

Pentru prima data în istoria cunoscută a parohiei Cărand, în duminica de după hramul Bisericii „Înălțarea Domnului la Cer”, s-a săvârșit slujba de pomenire pentru preoții, ctitorii, binefăcătorii, epitropii, cântăreții și paraclisierii, care au slujit această Biserică. Astfel, după mai multe consultări cu „bătrânii” satului, au fost identificați o bună parte dintre acești oameni de seamă, cărora cei vii, care le poartă numele și le moștenesc dragostea față de Biserică, le-au arătat un semn deosebit de recunoștință prin săvârșirea unei slujbe colective de pomenire și rugăciune înălțată pentru iertarea păcatelor lor. Din șirul lung de nume îi menționăm pe clericii care au slujit și s-au îngrijit de podoaba Casei lui Dumnezeu din Cărand: Arhim. Nifon Bărbierul, Ierom. Astaluș Iliodor, Pr. Cornel Muscă, Pr. Alexandru Pop, Pr. Dorel Crăciun Moț.

În după masa zilei de 28 mai, începând cu ora 17:00, în biserica parohială din Cărand s-a întrunit cercul pastoral misionar Buteni, coordonat de părintele Florin Marian Oarcea. Cu această ocazie, în prezența unui număr însemnat de credincioși, s-a săvârșit Taina Sfântului Maslu. Din sobor au făcut parte pr. Oarcea Florin Marian de la parohia Almaș, pr. Cătălin Rus de la parohia Sebiș II, pr. Andrei Oprea de la parohia Păiușeni, pr. Bogdan Coșeri de la parohia Cuied, pr. Alexandru Gaiță de la parohia Rădești, și pr. Florin-Ioan Gașpar de la parohia Cărand.

Părintele Florin Marian Oarcea a ținut un frumos cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a evidențiat semnificația „Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice”. Tema centrală a cuvântului de învățătură a fost: chipuri de persoane în vârstă care s-au remarcat în Sfânta Scriptură ca exemple de viețuire creștină- prorocița Ana, dreptul Simeon și preotul Zaharia.

La finalul slujbei, părintele paroh Florin-Ioan Gașpar, a mulțumit preoților și credincioșilor prezenți pentru împreuna-slujire, ziua încheindu-se cu o agapă frățească.

Pr. Dr. Florin Ioan Gașpar