Cerc pastoral – misionar în parohia Chişineu-Criş I

Duminica a VII-a dupa Pasti, a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic, a constituit pentru credincioşii parohiei Chişineu-Criş I un prilej de binecuvântată bucurie duhovnicească ocazionată de intrunirea preoţilor din Cercul pastoral-misionar Chişineu-Criş , coordonaţi de PC Părinte Daniel-Mirel Dumitru. Cu această ocazie, cei 14 preoţi prezenţi au săvârşit în biserica parohială, începând cu orele 18.00, Taina Sfântului Maslu.

Seara duhovnicească s-a dorit să fie şi o prelungire a bucuriei hramului bisericii, ,,Înălţarea Domnului”, sărbătoare în ajunul căreia au debutat manifestările dedicate hramului prin oficierea Vecerniei cu litie de către un sobor ales de preoți, în fruntea căruia s-a aflat Preacucernicul Părinte Dr. Paul-Tiberiu Ardelean , inspector eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Aradului.

 La Taina Sfântului Maslu din această seară au slujit următorii preoţi: Pr. Daniel-Mirel Dumitru-parohia Chişineu-Criş I, Pr. Viorel Boţoc-parohia Socodor,  Pr. Aurel Mager-parohia Nădab, Pr. Mircea Hurdea- parohia Șimand, Pr. Ioan Pavel-parohia Sintea-Mare, Pr. Florin Borca-parohia Sepreus, Pr. Dan-Viorel Albiş-parohia Chişineu-Criş II, Pr. Ovidiu Ardelean- parohia Șiclău,  Pr. Mihai Oprea-parohia Ţipari, Pr. Cătălin Tulcan- parohia Socodor, Pr. Adinel Popovici – parohia Grăniceri, Pr. Sandu Costin-parohia Pilu, Pr. Adrian Hanţiu-parohia Vânători, Pr. Nicolae Vidican-parohia Mişca şi Diac. Florin Pavel-parohia Chişineu-Criş I.

Cuvântul de învăţătură la Taina Sfântului Maslu a fost rostit de părintele Mihai Oprea, de la parohia Țipari, care, pe marginea pericopei evanghelice a duminicii de astăzi,a evidențiat cele mai importante învăţături care se pot desprinde din relatarea evanghelică. Astfel, Evanghelia de astăzi ni-L înfăţişează pe Mântuitorul Hristos pregătindu-Se prin rugăciune, în grădina Ghetsimani, pentru împlinirea operei de răscumpărare a întregului  neam omenesc, lucrare concretizată în Jertfa de pe  Cruce. Pentru că în această rugăciune, Mântuitorul Iisus Hristos , Arhiereul cel Veșnic, a mijlocit înaintea Părintelui Ceresc pentru ucenicii Săi, dar și pentru toți cei care prin cuvântul lor vor crede în Dumnezeu, ea este numită de către Biserică Rugăciunea Arhierească.  Tot în această rugăciune, Mântuitorul se roagă pentru unitatea creștinilor, care trebuie să urmeze modelul unității și iubirii intratrinitare. În acest context, Biserica face astăzi pomenire de Sfinții Părinți care au participat la primul Sinod Ecumenic, convocat în anul 325, la Niceea, de către împăratul Constantin cel Mare, tocmai pentru a restabili unitatea Bisericii, amenințată de către erezia proliferată în sânul lumii creștine de Arie.

Preotul paroh, Daniel-Mirel Dumitru a mulțumit în încheiere preoţilor şi credincioşilor prezenţi, susținând apoi referatele cu următoarele teme:,,Fenomenul de îmbătrânire a populației, o provocare pastorală și misionară în viața Bisericii. Forme concrete de pastorație a persoanelor vârstnice: aziluri de bătrâni, spitale, centre de ocrotire, etc’’ şi ,,Repere canonice cu privire la muzica bisericească  (canoanele 65 și 69 apostolice, canonul 76 IV ecumenic, canonul 75 Trulan, canoanele 2 și 14 VII ecumenic, canonul 15 Laodicea”). Seara s-a încheiat cu o agapă frățească.

Următoarea întâlnire a preoţilor din cercul misionar Chişineu-Criş va avea loc în data de 11  iunie, în parohia Pilu.

Pr. Daniel-Mirel Dumitru, Parohia Chişineu-Criş I