Duminică 28.05.2023, credincioșii parohiei Covăsânț au participat într-un număr însemnat la Taina Sfântului Maslu.
La orele 16 s-a constituit Cercul pastoral-misionar nr. 3 Șiria, unde a participat un sobor ales de preoții: Radeș Mihai de la parohia Mâsca, Botezatu Iulian și Blidariu Aurel de la parohia Șiria, Murgu Marius de la parohia Covăsînț, Jula Petru de la parohia Cuvin, Ciorogariu Mircea de la parohia Ghioroc, Șirian Mircea de parohia Radna, Juc Gheorghe de la parohia Vărșand, Tripa Ciprian de la parohia Semlac și protosinghelul Emanuel de la Mănăstirea Feredeu. Soborul a fost condus de către preotul Mercea Nelu, Protopopul Lipovei.
Preoții prezenți au săvârșit Taina Sfântului Maslu, iar cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Mercea Nelu Protopopul Lipovei, unde a făcut referiri la pericopa din Duminica a VII-a după Sfintele Paști (Ioan 17, 1-13). Unde întreaga omenire este invitată la unitate așa cum există o unitate în Sfânta Treime. Rolul unității este covârșitor pentru fiecare familie și cel mai important garant al progresului. Această duminică este închinată celor 318 Părinți prezenți la primul Sinod Ecumenic de la Niceea din anul 325 unde preotul Arie a fos anatematizat pentru o invățătură greșită prin care nega dumnezeirea Fiului. Părinții prezenți au formulat primele șapte articole ale Crezul, pe care îl mărturisim în cadrul fiecărei Sfinte Liturghi. Sfinții Părinții din primele veacuri au urmărit unitatea în Sfânta Biserică și au răspuns mereu, atunci când în sânul Bisericii au apărut erezii.
Părintele Protopop ne-a invitat să privim în Istoria Bisericii la momentele de răscruce unde anul 1054 s-a produs Schisma dar și momentul declanșării Reformei lui Luther din anul 1517 și apariția a mai multor reformatori Calvin și Zwingli și foarte mulți reformatori neoprotestanți.
Biserica Ortodoxă a fost cea care a păstrat cu sfințenie învățătura apostolică și găsit mereu mijloacele pentru a păstra duhul unității.
Preotul Radeș Mihai de la parohia Mâsca a dat citire referatului cu tema ”Calitățile persoanelor în vârstă”. Referentul a afirmat că experiența de viață, înțelepciunea, răbdarea în suferință, blândețea și bucuria a fi sprijinul tinerilor sunt calității deosebite a persoanelor în vârstă. În Sfânta Scriptură găsim la Înțelepciunii lui Isus Sirah o remarca extraordinară:”Cât este de frumoasă la cei bătrâni înțelepciunea…” (Is Sirah XXV. 7)
La final preotul paroh Murgu Marius a mulțumit preoților și credincioșilor pentru că au impodobit Biserica prin prezența lor și i-a invitat la o agapă creștină.
Preot Botezatu Iulian