Comisia Europeană a înscris produsul românesc „Pită de Pecica” în registrul Specialităţilor Tradiţionale Garantate

Comisia Europeană a aprobat luni înscrierea produsului românesc „Pită de Pecica” în registrul Specialităţilor Tradiţionale Garantate (STG). Pita este un produs de brutărie, copt la cuptor, specific regiunii Pecica din România, informează Agerpres.

Produsul îşi datorează renumele dovezilor istorice ale vechimii sale, transmise pe cale orală, strânse în reviste şi cărţi, pentru a fi conservate pentru generaţiile viitoare.

Tradiţia fabricării acestei pâini, prepararea aluatului, metoda de frământare şi modul de gătire sunt transmise din generație în generație.

Până a fi aprobat și acest preparat, România avea deja 11 produse înregistrate pe sisteme de calitate europeană, din care 10 Indicaţii Geografice Protejate (IGP):  Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, Scrumbie de Dunăre afumată, Cârnaţi de Pleşcoi, Telemea de Sibiu, Caşcaval de Săveni, Salata cu icre de ştiucă de Tulcea, Salata tradiţională cu icre de crap şi Plăcintă dobrogeană; iar Telemeaua de Ibăneşti pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (DOP).

După anumite cercetări, aproximativ 20 de produse au mai fost identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel european, respectiv Telemea de Vaideeni (judeţ Vâlcea), Brânză de burduf de Bran, Gem de rubarbă, Brânza de Gulianca, Salată deltaică cu icre de ştiucă, Virşli de Hunedoara, Salam de Nădlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Şuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemţeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmbureşti, Cârnaţi olteneşti, Mere de Voineşti.

„Pită de Pecica” este preparată din făină de grâu, drojdie proaspătă, apă și sare iodată. Produsul are formă neregulată, ușor alungită, cu o crestătură puternic vizibilă, cu greutatea de 4 kg, 2 kg, 1 kg sau 0,5 kg.

Procesul de producție a produsului „Pită de Pecica” cuprinde următoarele etape specifice: recepția cantitativă și calitativă a materiilor prime, pregătirea și dozarea materiilor prime, obținerea maielei, frământarea aluatului, fermentarea aluatului, ruperea aluatului, predospirea, modelarea, dospirea, coacerea, răcirea și congelarea rapidă (doar pentru produsul copt congelat).

Foto credit: arq.ro

https://basilica.ro/comisia-europeana-a-inscris-produsul-romanesc-pita-de-pecica-in-registrul-specialitatilor-traditionale-garantate/