Slujire chiriarhală în capela din incinta Penitenciarului Arad

Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit Sfânta Liturghie astăzi, 29 iunie 2023, în ziua de cinstire a  Sfinților Apostoli Petru și Pavel, moment cu înaltă încărcătură spirituală și emoțională pentru toți polițiștii de poliție penitenciară. Sfinții Apostoli Petru și Pavel  sunt ocrotitorii sistemului penitenciar românesc, ziua de 29 iunie fiind instituită în 2004 drept Ziua personalului din sistemul administrației penitenciare.

Întreaga ceremonie a  fost  binecuvântată de către  Înaltpreasfințitul părinte dr. Timotei Seviciu – Arhiepiscop al Aradului, alături de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte preacucernicul părinte arhidiacon Bogdan-Gheorghe Noghiu – inspector sector social-protocol instituțional, preot Bogdan Oneț – preot paroh la parohia Mândruloc și preotul capelan de poliție penitenciară Vlad Oneț, angajat al Penitenciarului Arad, care pe lângă slujirea preoțească, coordonează în calitate de șef serviciu biroul Serviciului educație din cadrul sectorului Reintegrare socială din penitenciar.

În predica rostită, având ca temei citirile biblice ale sărbătorii, Înaltpreasfințitul Timotei a subliniat vrednicia pilduitoare a tuturor Sfinților Apostoli prăznuiți în aceste zile, în frunte având pe corifeii lor, Sfinții Apostoli Petru și Pavel, pentru afirmarea caracterului religios moral al credincioșilor, contribuind astfel și prin Biserică la formarea de personalități folositoare sieși, respectiv societății, în context luând în considerare locul instituțiilor educative pentru folosul obștesc.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei i-a conferit domnului comisar de poliție penitenciară Elvis-Ionuț DOBRESCU, cea mai înaltă distincție eparhială – Crucea Sfântul Ierarh Sava Brancovici, în semn de aleasă prețuire pentru contribuția deosebită și purtarea de grijă față de activitatea bisericească a preotului capelan a unității, în calitate de director al Penitenciarului Arad.

Domnul comisar de poliție penitenciară Elvis Ionuț DOBRESCU a mulțumit Ierarhului pentru prezență, binecuvântare și purtarea de grijă pe care acesta o arată pentru elevii din Școala Națională  de pregătire a agenților de poliție penitenciară Târgu Ocna-Secția Arad, față de angajații instituției, precum și de persoanele private de libertate, custodiate în penitenciar.

Capela din Penitenciarul Arad, cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, a fost sfințită la data de 6 decembrie 2002, de către  ÎPS Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, anul acesta împlinindu-se 21 de ani de când persoanele private de libertate au posibilitatea să participe la sfintele slujbe într-un spațiu sacru, destinat activităților moral-religioase. În prezent, sfântul lăcaș este loc de rugăciune pentru cei din detenţie. Aceștia participă la slujbele religioase, convorbiri și programe moral-religioase.

Preot de poliţie penitenciară

Vlad ONEȚ

Șef serviciu educație

Penitenciarul Arad