Ziua Internațională a Dunării

Ziua Internațională a Dunării este serbată anual pe 29 iunie, iar fiecare țară prin care trece marele fluviu organizează activități specifice pentru marcarea acestei zile.

Pe 29 iunie 1994, la Sofia, reprezentanții mai multor țări dunărene, inclusiv România, întruniți în cadrul Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR) au semnat „Convenţia privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea”.

Conform acestei înțelegeri, statele din bazinul Dunării s-au angajat să colaboreze îndeaproape pentru o mai bună utilizare a fluviului, în folosul comun al tuturor statelor riverane. Zece ani mai târziu, în anul 2004, Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea decide să celebreze la 29 iunie, „Ziua Internațională a Dunării”, precizează Apele Române.

În România, cele 11 administrații ale Bazinului Apelor Dunării organizează reuniuni speciale dedicate celebrărilor Zilei Dunării.

Pentru a marca ziua fluviului care străbate și România, Administrația Apelor Bazinale Banat prezintă expoziția „Dunărea, interferențe culturale” la sediul instituției, în zilele de 29 și 30 iunie între orele 13:30 și 17:30.

Al doilea fluviu ca lungime din Europa

Dunărea este principalul fluviu european, care aduce numeroase beneficii economice ţărilor riverane şi împreună cu afluenţii săi formează unul dintre cele mai importante sisteme acvatice din Europa.

Bazinul hidrografic al Dunării joacă un rol important în contextul politic, social, economic şi cultural, pentru dezvoltarea Europei Centrale şi de Sud-Est.

Dunărea, al doilea fluviu ca lungime din Europa, traversează Austria, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia.

Din Munţii Pădurea Neagră din Germania şi până în Deltă, Dunărea parcurge 2.845 km. Fluviul reprezintă o sursă importantă pentru alimentarea cu apă potabilă, apă pentru irigaţii şi industrie pentru cei peste 115 milioane de locuitori ai acestei regiuni. Comunităţile riverane Dunării se implică în acţiuni ecologice, educative, socio-culturale, sportive şi de recreere pentru protejarea acestui fluviu unic în Europa.

Sursă foto: Apele Române

https://basilica.ro/ziua-internationala-a-dunarii/