29 Iulie – Ziua Imnului Național

Ziua imnului naţional al României, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848, este sărbătorită în fiecare an la 29 iulie. În urmă cu 175 de ani „Deşteaptă-te române!” era cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.

La originea compoziţiei stă poemul patriotic „Un răsunet” al lui Andrei Mureşanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, pe o melodie selectată de Anton Pann.

Imnul a fost interzis aproape jumătate de secol, în perioada regimurilor totalitare, şi a fost ales după decembrie 1989 imnul naţional al României, consfinţit prin Constituţia din 1991.

Imnul „Deşteaptă-te române!” este simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului.

Ziua imnului național a fost marcată la București, în Piaţa Tricolorului, evenimentul fiind deschis cu o slujbă de Te Deum urmată de alocuțiunile oficialităților și de un concert susținut de Muzica Reprezentativă a MApN.

Președintele României a transmis un mesaj cu această ocazie, în care subliniază că „versurile imnului, o pledoarie emoționantă pentru cultura și istoria noastră, ne-au însoțit de-a lungul timpului atât în vremuri de speranță și de celebrare a marilor evenimente naționale, cât și în perioade marcate de greutăți și provocări”.

Foto credit: MApN

https://basilica.ro/in-data-de-29-iulie-romanii-serbeaza-ziua-imnului-national/