Ziua imnului naţional al României, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848, este sărbătorită în fiecare an la 29 iulie. În urmă cu 175 de ani „Deşteaptă-te române!” era cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.
La originea compoziţiei stă poemul patriotic „Un răsunet” al lui Andrei Mureşanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, pe o melodie selectată de Anton Pann.
Imnul a fost interzis aproape jumătate de secol, în perioada regimurilor totalitare, şi a fost ales după decembrie 1989 imnul naţional al României, consfinţit prin Constituţia din 1991.
Imnul „Deşteaptă-te române!” este simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului.
Ziua imnului național a fost marcată la București, în Piaţa Tricolorului, evenimentul fiind deschis cu o slujbă de Te Deum urmată de alocuțiunile oficialităților și de un concert susținut de Muzica Reprezentativă a MApN.
Președintele României a transmis un mesaj cu această ocazie, în care subliniază că „versurile imnului, o pledoarie emoționantă pentru cultura și istoria noastră, ne-au însoțit de-a lungul timpului atât în vremuri de speranță și de celebrare a marilor evenimente naționale, cât și în perioade marcate de greutăți și provocări”.
Foto credit: MApN
https://basilica.ro/in-data-de-29-iulie-romanii-serbeaza-ziua-imnului-national/