Cerc misionar în filia Feniș

În după-amiaza zilei de duminică 23 iulie 2023, preoţii din cadrul Cercului Pastoral-misionar  Nr. 3 Gurahonţ, coordonat, din încredinţarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, de către preotul Moţ Aurelian Iulian, s-au întrunit, în curtea Bisericii ortodoxe cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”  filia Feniș, parohia  Pescari,  protopopiatul Sebiş.

În cadrul acestei întruniri s-a săvârşit Sfânta Taină a Maslului la care au luat parte credincioșii parohiei.

Din sobor au făcut parte: pr. Moț Iulian coordonatorul cercului, pr.Groza Ștefan de la parohia Dieci,  pr.Cristea Silviu de la parohia Guravăii,  pr. Lușcă Ciprian de la parohia Zimbru, pr. Vesa Ioan de la parohia Iosășel, pr. Rocsa Sebastian de la parohia Pescari, pr. Curechean Alin de la parohia Cil, pr. Bej Florin de la parohia Crocna și pr. Zbârcea Teodor de la parohia Mădrigești.

Având în vedere că Sfântul Sinod a proclamat anul acesta, ca „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)” în Patriarhia Română, preotul Curechean Alin de la parohia Cil a susținut următoarele teme:

  1. Muzica, formă de slăvire a lui Dumnezeu (Psalmi 32, 2; 42; 2 Cronici 5, 13);
  2. Imnurile creștine ca formă de exprimare a adevărului revelat, în literatura patristică.

În susținerea temei părintele Alin spunea:

Muzica bisericească, această artă a rugăciunii și a slăvirii permanente a lui Dumnezeu, este între toate o formă de aducere a laudei și a mulțumirii omului pentru Creatorul său.

 Omul este pururea dator să aducă jertfă de mulțumire pentru că astfel cinstește toată grija, mila și facerea de bine pe care Dumnezeu i le oferă în permanență, fiind sprijinitorul său, după cuvântul psalmistului: „Iar Tu, Doamne, sprijinitorul meu eşti, slava mea şi Cel ce înalţi capul meu. Cu glasul meu către Domnul am strigat şi m-a auzit din muntele cel sfânt al Lui” (Psalmi 3, 3-4).

Muzica este expresia vie a unor stări sufleteşti ale omului, e o oglindă în care se reflectă speranţele şi înfrângerile lui, credinţa şi iubirea lui față de Dumnezeu.

 Sfântul Apostol Pavel aşează muzica de cult pe aceeaşi treaptă cu rugăciunea rostită: „Mă voi ruga cu duhul, dar mă voi ruga şi cu mintea; voi cânta cu duhul, dar voi cânta şi cu mintea” (1 Corinteni 14, 15).

În finalul întâlnirii, preotul paroh Rocsa Sebastian a mulţumit preoților și  celor prezenți pentru participare.

Pr. Moţ Aurelian Iulian