Slujire chiriarhală și sfințire de capelă mortuară în Parohia Secusigiu

În Duminica a 7-a după Rusalii, 23 iulie 2023, credincioșii Parohiei Secusigiu din Protopopiatul Arad, au avut nespusa bucurie duhovnicească de a-l primi în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care a acceptat invitația părintelui paroh Horia Ștefan, de a poposi în această parohie pentru a oficia Sfânta Liturghie arhierească, sfințirea icoanei în mosaic cu hramul bisericii ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” urmată de  sfințirea  capelei mortuare ridicată în această localitate.

Chiriarhul arădean a fost întâmpinat în fața bisericii parohiale de către părintele paroh împreună cu soborul preoților slujitori, de către domnul Gheorghe Grad, primarul localității și de copii îmbrăcați în frumoasele costume populare. După cuvântul de întâmpinare, rostit de către părintele Horia Ștefan, a urmat sfințirea icoanei hramului, apoi a tetrapoadelor cu icoanele de pe ele și săvârșirea Sfintei Liturghii în biserica parohială. Din sobor, alături de alți preoti, au mai făcut parte: Pr. Bogdan-Ioan Tod și Arhid. Bogdan-Gheorghe Noghiu, inspectori eparhiali.

La momentul cuvenit, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a rostit un cuvânt de învățătură despre ,,Casa vindecării” (în baza citirilor scripturistice ale duminicii: Romani 15; Matei 9), în care Mântuitorul a primit doi orbi și un mut și care arată faptul că nu doar în pelegrinarea Sa în lume a făcut vindecări și a învățat ci și acolo unde se retrăgea spre rugăciune și reculegere, mulțimea avizată Îl împresura pentru a ajutorul dumnezeiesc. Tot așa, casa lui Dumnezeu, Biserica, trup tainic al Domnului, primește spre vindecare și întărire trupească și sufletească pe credincioși, ajutându-i în căutarea mântuirii și vieții netrecătoare. Aceasta nu doar spre arătarea puterii dumnezeiești ci și a dragostei lui Dumnezeu față de oameni, ducătoare spre veșnicie prin stăruința în săvârșirea binelui, creând astfel starea adevăratei comuniuni.

La sfârșitul slujbei, Chiriarhul arădean a săvârșit un Parastas pentru cântăreții parohiei, după care a urmat un program de cântece religioase cântate de un grup de copii din parohie, coordonați de doamna învățătoare Lavinia Barbu.

La sfârșitul Sfintei Liturghii preotul paroh Horia Ștefan a mulțumit Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru grija părintească pe care o are față de toți credincioșii parohiei și pentru faptul că a onorat invitația acestora de a le oferi binecuvântare și pentru a se bucura de împreună rugăciune și comuniune în această zi de sărbătoare din viața parohiei, preoților prezenți, oficialităților locale și centrale și tuturor credincioșilor.

Răspunsurile liturgice au fost date de către Grupul Coral ,,Trifon Lugojan”, condus de tânărul Marinel Roz.

După terminarea  Sfintei Liturghii, credincioşii prezenți s-au îndreptat spre cimitirul parohial, unde Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, a săvârşit slujba de sfinţire a capelei mortuare împreună cu un sobor de preoți. La finalul slujbei de sfinţire Chiriarhul a adresat un cuvânt de mulţumire, subliniind beneficiul credincioșilor de a avea un loc de cinstire a celor adormiți şi de reculegere în rugăciune a celor în viaţă. De asemenea, preotul paroh a adus mulțumire tuturor celor ce au contribuit la ridicarea capelei mortuare.

Protos. Iustin Popovici