Cerc pastoral-misionar în Parohia Bata

În Duminica a V-a după Rusalii, a avut loc o nouă întrunire a preoților din Cercul pastoral-misionar Bârzava, coordonat fiind, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, de Prea Cucernicul  Părinte Viorel Iute.

Parohia Ortodoxă Bata a fost gazda acestei întruniri, păstorită de către Prea Cucernicul Părinte Matei Vasile, slujba fiind săvârșită în biserica parohială cu hramul ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel ”, oficiindu-se Taina Sfântului Maslu de obște, împlinindu-se astfel o tradiție veche din această parohie, potrivit căreia în fiecare an , în  cea mai apropiată Duminică de cinstirea vârhovnici a lui Hristos Sfinții Apostoli Petru și Pavel, să se săvârșească această Sfântă Taină, pentru întărirea credincioșilor în  credință, chiar dacă perioada de postire este de două săptămâni.

Soborul preoților slujitori s-a constituit după cum urmează: Pr. Viorel Iute- parohia Conop;  Pr. Bândea Gheorghe- parohia Bârzava; Pr. Cora Gheorghe-parohia Milova; Pr Florin Florea- parohia Groșii Noi; Pr. Constantin Petru- parohia Lalașinț, Pr. Ardelean Cornel- parohia Chelmac, Pr. Brad Tiberiu- parohia Țela.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Prea Cucernicul Părinte Constantin Petru pastorația persoanelor vârstnice din scaunul de spovedanie, arătând că pe lângă tratamentul medicamentos, administrat bolilor trupești mai vulnerabili fiind cei vârstnici, o preocupare  la fel de importantă în pastorația preotului este  pentru cei de vârstnici și sensibili este administrarea tainei spovedaniei, necesară vindecării bolilor sufletești. Totodată, Prea Cucernicul Părinte a spus că avem numeroase mărturii scripuristice cu referire la  cinstea pe care trebuie să o acordăm celor vârstnici, ,,Înaintea celui cărunt să te scoli, să cinstești faţa bătrânului şi să te temi de Domnul Dumnezeul tău”. (Levitic 19,32)

Preotul paroh, Matei Vasile a mulțumit în încheiere preoţilor şi credincioşilor prezenţi la săvârșirea acestei sfinte Taine.

Următoarea întâlnire a preoţilor din cercul misionar-pastoral Bârzava, va avea loc în data de 20 august , în parohia Căpruța.

Pr. Viorel Iute

Parohia Ortodoxă Conop