Președintele României a semnat decretul pentru Legea educației: Religia este disciplină la alegere pentru Bacalaureat

Președintele României, Klaus Iohannis a semnat marți decretele pentru Legea învățământului preuniversitar și cea a învățământului superior. Religia se numără printre disciplinele care pot fi alese pentru examenul de Bacalaureat.

Proba de Bacalaureat pe care elevii o pot alege în funcție de profilul parcurs și specializarea studiată poate fi la una din disciplinele: Logică, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie sau Religie.

Ceremonia de semnare a celor două decrete a avut loc la Palatul Cotroceni. Legile adoptate vin cu o serie de noutăți și reglementări care să prevină abandonul școlar, să promoveze sportul și să sprijine elevii din medii defavorizate.

„Legea învățământului preuniversitar include o serie de programe dedicate combaterii violenței școlare, asigurării accesului la hrană pentru elevii din medii dezavantajate, reducerii abandonului școlar și promovării sportului”, a spus Președintele României în conferința de presă ținută după semnarea decretelor.

Noile reglementări presupun ca elevii să parcurgă un traseu educațional personalizat prin care se va limita analfabetismul funcțional.

Schimbările din învățământul universitar se referă la creșterea duratei studiilor doctorale de la 3 la 4 ani, iar doctorandul va putea desfășura activități didactice remunerate ca asistent universitar. Persoanele care studiază științele exacte vor avea acces la materiale didactice internaționale.

„În mod crucial se extinde educația duală la învățământul superior și se pun bazele unor consorții integrate pentru învățământ profesional în regim dual. Este o schimbare deosebit de importantă în condițiile în care progresul tehnologic va duce la creșterea cererii de absolvenți înalt calificați pe piața muncii”, a mai declarat Președintele Klaus Iohannis.

La ceremonia de semnare a decretelor au fost prezenți Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, Președintele Curții Constituționale, Marian Enache, Ministrul Educației, Ligia Deca, și mai mulți membrii ai Guvernului României.

Sursa: Facebook / Administrația Prezidențială a României

https://basilica.ro/presedintele-romaniei-a-semnat-decretul-pentru-legea-educatiei-religia-este-disciplina-la-alegere-pentru-bacalaureat/

https://ziarullumina.ro/educatie-si-cultura/educatie/legile-educatiei-publicate-in-monitorul-oficial-182003.html