Slujire chiriarhală la Schitul de la Moneasa

În Duminica a 5-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului a fost prezent în mijlocul obștii monahale și a pelerinilor la Schitul monahal ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din staţiunea Moneasa, Protopopiatul Sebiş.

Chiriarhul arădean a fost întâmpinat în fața bisericii de Pr. Beni Ioja, Protopopul Sebișului, viețuitorii schitului și pelerinii veniți la sfânta slujbă.

Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în altarul de vară. Din sobor au făcut parte: Arhim. Teofan Mada, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Aradului, Pr. Beni Ioja, Protopopul Sebișului, Arhid. Bogdan-Gheorghe Noghiu, inspector de protocol instituțional în domeniul social-filantropic la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Aradului, Protos. David Ionescu, Pr. Ioan-Sorin Ros Roman, paroh în Buhani și pr. pensionar Traian Pui.

Cuvântul de învăţătură rostit de către Chiriarhul arădean a fost despre ,,Tăria cuvântului dumnezeiesc”(cf. citirilor scripturistice ale duminicii: Rom. 10; Matei 8), arătată și în pericopa biblică din duminica precedentă, acum prin vindecarea demonizaților din Gadara. Urmărind comentariul Sfântului Ioan Gură de Aur la Evanghelia zilei, și cel al Sfântului Chiril al Alexandriei  la textul de la Sfântul Ev. Luca, cel dintâi privind doi demonizați, iar celălalt doar unul, se deduce o subliniere a minunii în sine și nu a numărului beneficiarilor, care poate fi și mai mare sau simbolic, bine știind că astfel de vindecări au intervenit adesea în activitatea Mântuitorului. Prin minunea de față, Domnul lămurește că răul nu poate dăinui în creația divină, Dumnezeu făcând toate bune, doar libertatea de alegere a omului poate prilejui ivirea răului ca o lipsă a binelui. Deci starea credinciosului este una singură, cea a binelui, pe care trebuie să o păstreze având spre aceasta ajutorul harului dumnezeiesc. Încredințarea despre aceasta, de pildă, o dă și cinstirea în duminica de azi a Sfintei Icoane a Maicii Domnului Îndrumătoarea de la Mănăstirea Neamț, îndemnând la rugăciune.

La sfânta slujbă, alături de alte oficialități centrale și locale, a participat și domnul Iustin Cionca, Președintele Consiliului Județean Arad.

***

Schitul de la Moneasa are hramul ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și se află în Protopopiatului Sebiș. Piatra de temelie a fost pusă de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei în ziua de 29 iunie 2010. Construcția bisericii de lemn a început în anul 2009 iar în ziua de 30 iulie 2011 a fost sfințită de către Chiriarhul arădean, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Biserica este construită din lemn pe o fundație de beton, în formă de navă, având o singură turlă. În fiecare an, în ziua de prăznuire a ocrotitorilor spirituali ai așezământului monahal, sau în una dintre duminicile apropiate acestei zile, Chiriarhul nostru poposește în acest schit pentru a sărbători împreună cu obștea monahală și credincioșii din aceste părți pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

Arhid. Bogdan-Gheorghe Noghiu

https://basilica.ro/ips-timotei-la-schitul-moneasa-starea-credinciosului-este-una-singura-cea-a-binelui/