În Duminica a VIII-a după Rusalii, comunitatea eclesială din Parohia Ortodoxă Prunișor, Protopopiatul Sebiș a fost gazda unui eveniment cu totul deosebit.
În această seară a avut loc o procesiune prin care o copie a Icoanei Maicii Domnului “Paramythia” sau “Mângâietoarea” a fost adusă în biserica parohială de către un sobor de preoți. Din sobor au făcut parte: Pr. Cătălin Heler- Parohia Prăjești, Pr. Raul Bele-Parohia Secaș, Pr. Andrei Oprea- Parohia Păiușeni, Pr. Răzvan Săcui- Parohia Ignești, Pr. Groza Ștefan-Parohia Dieci, Pr. Ioan Ros-Roman- Parohia Buhani, Pr. dr. Ioan Gașpar-Parohia Cărând și Pr. dr. Florin Ioan Avram-preot paroh.
Soborul a oficiat slujba “Paraclisul Maicii Domnului”. O parte din răspunsurile de strană au fost oferite de către Grupul Catehetic “Sf. Stelian” al parohiei.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Pr. Heler Cătălin care a scos în evidentă importanța pe care o are Maica Domnului în lume și binecuvântările pe care aceasta le revarsă asupra celor care îi cer ajutorul.
Aceată Icoană a Maicii Domnului “Mângâietoarea” imprimă scena unei minuni cu totul aparte. Ni se aduce la cunoștință faptul că la 21 ianuarie 1320, Stareţul Ghenadie, al Mănăstirii Vatoped, conform tradiției, a mers să ia cheile mănăstirii de la icoana Maicii Domnului pentru a deschide porțile mănăstirii. În acel moment Maica Domnului i-a vorbit, spunându-i: „Astăzi nu deschideţi porţile mănăstirii, pentru că vor năvăli piraţii!”. Şi, în clipa în care Maica Domnului vorbea stareţului, prinde viaţă şi Pruncul ce-L ţinea în braţe, care Îşi întinde mâna, ducând-o la gura Maicii Domnului, şi spunându-i: „Nu, Maica Mea, nu-i înştiinţa pe călugări, căci li se cuvine această ispită, pentru că au căzut în nepurtare de grijă!”. Dar Maica Domnului, cu îndrăzneala ei de mamă către Fiul său, nu face ascultare, ci coboară mânuţa lui Hristos de la gura ei, repetând pentru a doua şi a treia oară egumenului acea avertizare.
Având în vedere că astăzi sărbătorim și ziua internațională a prieteniei, Maica Domnului a reușit să ne adune în duh de prietenie și în duh de rugăciune pe toți cei care am venit cu credință să ne închinăm icoanei. Evenimentul de astăzi îl putem încadra în șirul evenimentelor istorice despre care ne vom reaminti cu drag și dor.
La final, preotul paroh a mulțumit preoților slujitori și tuturor credincioșilor pentru prezență și pentru osteneală.
Prof. Denis-Alexandru Roșu-Drăgan