Ziua de 20 iulie marchează an de an prilej de mare bucurie duhovnicească pentru obștea Mănăstirii Feredeu și pelerinii care îi calcă pragul.
Începuturile vieții monahale la Mănăstirea Feredeu, situată în localitatea Șiria, se pierde în negura vremurilor, existând viață monahală în jurul izvorului cristalin și vindecător al Feredeului încă din vremurile Imperiului Habsburgic, fiind consemnată în documente istorice în perioada când generalul austriac Bukov reprima răscoala împotriva uniației din Ardeal.
Hramul din mijlocul verii ,,Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” a fost primit în anul 1998 când din încredințarea și cu binecuvântarea Inaltpreasfințitului Arhiepiscop Timotei, preacuviosul părinte stareț Arrhimandritul Ilarion Tăucean a primit misiunea și ascultarea de a zidi o biserică nouă, dimpreună cu toate anexele mănăstirești existente la ,,Locația din Vale” a Mănăstirii Feredeu. Biserica din Vale cu Hramul Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul s-a edificat în doi ani 1998-1999, de atunci trecându-i pragul mii de pelerini la duminici, hramuri și sărbători.
Și în acest an în mijlocul obștii monahale, a unui sobor de 22 preoți și diaconi și a peste 500 sute de credincioși dar și reprezentanți ai autorităților locale și centrale care au îndurat o vreme demnă de arșița biblică din vremea Sfântului Ilie, fost prezent în ziua praznicului Întâistătătorul Arhiepiscopiei Aradulului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu care a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre ,,Profetismul în Vechiul Testament” (în baza citirilor scripturistice: Iacob 5; Luca 4), temeluit pe inspirația divină a personalităților vrednice prin virtuțile lor, apărând credința adevărată a poporului biblic de încercările de infiltrare a idolatriei păgâne. Misiunea prorocului Ilie în această situație s-a dovedit providențială, ca un al doilea mergător înainte al venirii Mântuitorului, iar aceasta cu opt veacuri înaintea împlinirii.
Din sobor au făcut parte Preacuviosul Părinte Teofan Mada, Exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Aradului, P.C. Consilier Eparhial Teodor Pavel, P. C. Părinte Mercea Nelu, protopopul Lipovei, P.C. Părinte Adrian Zaha, protopopul Ineului, părintele arhidiacon Emanuel Proniuc- Secrectar Eparhial, Părintele Arhimadrit Ilarion Tăucenu, starețul mănăstirii și gazdă mereu primitoare pentru cei care vin la Feredeu, părinții slujitori ai mănăstirii și preoții din parohiile, Mâsca, Galșa, Covăsânț, Șiclău, Dud, Miniș, Cladova, Șiria și Semlac.
La finalul Sfintei Liturghii cei prezenți au luat parte la slujba tunderii în monahism, fratele Irodion din cadrul obștii Feredeului primind ,,Chipul cel mare îngeresc” depunând voturile monahale, fiind tuns și devenind monah în cadrul obștii de la Feredeu.
Slujbele din ziua hramului s-au încheiat cu Taina Sfântului Maslu.
La finalul Sfintei Liturghii Preacuviosul Părinte Ilarion Arhimandritul a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra mănăstirii dealungul timpului, Inaltpreasfințitului Timotei pentru vizita pastorală și permanenta purtare de grijă pe care o manifestă față de Mănăstirea Feredeu pe care l-a catalogat ca fiind ,,ctitorul Mănăstirii Feredeu” și tuturor credincioșilor prezenți la hram, credincioși și soborul cântându-i părintelui Stareț Ilarion ,,La mulți ani!” amintindu-și cu toții că numele de mirean al părintelui a fost Ilie.
Pr. Ciprian Tripa