16 august, Zi naţională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni şi de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor

16 august este Ziua națională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni și de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor. 

Această zi națională este sărbătorită pentru a patra oară. Legea de instituire a fost promulgată de Președintele României în iulie 2020.

Scopul acestei zile este de a informa publicul, inclusiv tinerii, despre rolul creștinismului în istoria României și despre natura și amploarea persecuției creștine, care continuă și în prezent.

Martiriul ca dovadă desăvârșită a iubirii lui Hristos este în mod exemplar ilustrat în istoria creștinismului românesc de către Sfinții martiri Brâncoveni.

Într-un comunicat referitor la instituirea acestei zile, Patriarhia Română a îndemnat la „recuperarea memorială a martiriului creștin, la apărarea şi promovarea libertății religioase ca drept fundamental al persoanei”.

Dedicarea unei zile naționale comemorative martiriului Sfinților Brâncoveni reprezintă totodată un prilej de conștientizare a violențelor actuale împotriva creștinilor.

Persecuțiile împotriva creștinilor s-au agravat constant

Persecuțiile împotriva creștinilor s-au agravat constant.

2022 a fost cel mai rău an pentru creștinii care se confruntă cu persecuții, potrivit raportului Open Doors. Unul din șapte creștini este supus la persecuții grave și discriminare pe baza credinței, la nivel mondial.

În total, 360 de milioane de creștini au suferit persecuții anul trecut pentru credința lor.


Foto: Martiriul Sf. Brâncoveni, frescă din Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou, București. ©Basilica.ro / Mircea Florescu

https://basilica.ro/16-august-zi-nationala-pentru-comemorarea-martirilor-brancoveni-si-de-constientizare-a-violentelor-impotriva-crestinilor/