Vasile Bănescu despre persecuția actuală a creștinilor. Stilul brâncovenesc în arhitectura sufletească

De sărbătoarea Sfinților Martiri Brâncoveni, care este și zi naţională de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor, Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române transmite pe rețelele sociale un text în care semnalează ignoranța mediatică a persecuției actuale asupra creștinilor.

Vasile Bănescu spune că există un stil brâncovenesc și în arhitectura sufletească a creștinului. El precizează că întrebarea „Cum am reacționa azi în situația Sf. Constantin?” este una terapeutică:

„Răspunsul sincer este, cel mai probabil, jenant sau neliniștitor. Întrebarea rămâne însă una terapeutică din punct de vedere spiritual. Pentru că ne pune în față oglinda crudă a curajului, a demnității și fidelității inspirate de credința de care facem atâta caz în absența adevăratelor provocări apărute la granița dintre viață și moarte”.

„Există, așadar, nu doar un stil arhitectonic brâncovenesc în artă, ci și în arhitectura sufletească a creștinului pus să aleagă între mărturisirea curajoasă a adevărului de credință coincident cu Adevărul întrupat și negarea/trădarea acestuia în întunericul amenințător al morții”.

„Există o tragică realitate larg ignorată mediatic, aceea că și azi creștinii sunt oamenii cel mai dur persecutați. Peste 360 de milioane de creştini au fost ‹grav persecutaţi şi discriminați› la nivel mondial în anul 2022 din cauza credinţei lor. Mulți dintre ei uciși. În numele altei ‹credințe› religioase sau ideologice, ceea ce este practic același lucru atunci când credința se transformă în demonică ideologie”.

Îndemnul purtătorului de cuvânt se referă la neuitare.

„Datoria morală a neuitării (aletheia) ne onorează în cel mai înalt grad. Ea ne salvează mereu împreună cu adevărul de care avem nevoie pentru a trăi liber și demn, adică nu în frică, minciună, trădare sau resemnare”.

Vasile Bănescu atrage atenția că „a nu-L uita pe Hristos, a nu ne lepăda de El, deși multe și mulți ne îndeamnă azi progresist-relativist să o facem, este echivalentul unei ‹minima moralia› în absența căreia încetăm să mai fim oameni și creștini adevărați, adică ‹în Adevăr›, nu în afara sau împotriva Lui”.

„Sfinții Martiri Brâncoveni fac parte din cea mai înaltă elită morală a Europei autentice, adică creștine. O elită a cărei supraviețuire depinde de curajul, demnitatea și fidelitatea fiecăruia dintre noi. Dispariția ei ar însemna dispariția Europei reale”, subliniază Vasile Bănescu.

„Din fericire nu suntem singuri. Rugăciunea martirilor este cea mai departe răzbătătoare către Cel pe care L-au apărat în fața procuratorilor vremurilor”, conchide purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Vezi textul integral.

Foto credit: Basilica.ro

https://basilica.ro/vasile-banescu-despre-persecutia-actuala-a-crestinilor-stilul-brancovenesc-in-arhitectura-sufleteasca/