Mănăstirea Gai din Arad a îmbrăcat astăzi, în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, haină de lumină, de sărbătoare și de bucurie.
Și toate acestea, și lumina, și sărbătoarea, și bucuria, s-au văzut încă dintru început, de la momentul întâmpinării luminătoare de chipuri făcută Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul, care, împreună cu un bogat sobor de preoți și diaconi, avea să săvârșească Sfânta Liturghie Arhierească, și până la binecuvântările de la finalul acesteia cu atât de multă bucurie primite de mulțimea de credincioși.
Și nu vorbim de bucurie doar pentru a îmbrăca în cuvinte frumoase Liturghia de astăzi, ci pentru că bucuria reală, din suflet, descoperă și arată seninul și lumina pe chip. Dovada, pozele Liturghia în imagini de mai jos.
În cuvântul de început al Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a spus ceva care ulterior avea să dea și titlul articolului de astăzi. I-a îndemnat pe credincioșii prezenți să își găsească locul în Grădina Maicii Domnului de aici, de la Mănăstirea Gai, pentru ca împreună să urce prin Sfânta Liturghie la Cer și să-L aducă pe Dumnezeu pe pământ. Ori, privind adesea spre curtea însuflețită de tineri de toate vârstele, curtea nu a fost astăzi doar curtea unei mănăstiri ci chiar Grădina Maicii Domnului. O grădină în care cu toții ne-am adunat pentru a o prohodi la mutarea sa la Cer și totodată de a ne bucura de întâlnirea Lor. Întâlnire prin care nădăjduim „să ne scoată din adâncul păcatului și să ne lumineze ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii”.
Despre lumină, Maica Luminii, a vorbit astăzi și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, în Cuvântul de învățătură, spunând că ar trebui să ne bucurăm de prezența în viața noastră a Născătoarei de Dumnezeu – Maica Luminii și îndemnând totodată la o binevenită introspecție: „Suntem noi acum în lumină? În sufletul nostru, în viața noastră a pătruns lumina lui Hristos? Participarea la sfintele slujbe și la Praznicul de astăzi, al Adormirii Maicii Domnului, a umplut existența noastră de lumină? Am evoluat în luminare față de anul trecut?”
CUVÂNTUL IERARHULUI
Adormirea Maicii Domnului – Maica Luminii
„La slujba Utreniei ne rugăm astfel: „Pe Născătoarea de Dumnezeu și Maica Luminii, întru cântări să o cinstind-o să o mărim”.
Am început a vorbi despre Maica Domnului – Maica Luminii, plecând de faptul că Domnului nostru Iisus Hristos este Lumina lumii („Eu sunt Lumina lumii; cel ce Îmi urmează Mie nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieții”, Ioan 8,12), precum și de la faptul că Maica Domnului este și Maica Luminii.
Lumina este darul lui Dumnezeu pentru lume și om, pentru că El Însuși este Lumină: „Dumnezeu este lumină și nici un întuneric nu este întru El” (I Ioan 1,5). „Dumnezeu este ‹‹Părintele luminilor››” (Iacov 1,17).
Sfântul Ioan Evanghelistul așterne multă lumină în sufletele noastre pentru a înțelege misiunea Fiului lui Dumnezeu pe pământ și lucrarea Lui în oameni. Și spune: „Întru El (Hristos n.n.) era viața și viața era lumina oamenilor. Și lumina luminează în întuneric și întunericul nu a cuprins-o” (Ioan 1, 4-5). El apelează în Evanghelia sa la mărturia Sfântului Ioan Botezătorul: „Acesta a venit spre mărturie, ca să mărturisească despre Lumină, ca toți să creadă prin el. Nu era el Lumina, ci ca să mărturisească despre Lumină. Cuvântul era Lumina cea adevărată care luminează pe tot omul, care vine în lume” (Ioan 1, 7-9).
„Voi sunteți lumina lumii” (Matei 5, 14) a spus Hristos ucenicilor Săi și urmașilor acestora. Dacă noi suntem „lumina lumii”, de ce să umblăm în întuneric?
Născătoarea de Dumnezeu, precum și Sfinții Bisericii noastre au depășit provocările acestei lumi, au biruit păcatul, întunericul și moartea și au devenit purtători de lumină și fii ai Luminii, trăsături ce se văd din aureolele pe care le poartă în icoane, și din Sfintele lor Moaște.
Neamul nostru românesc are prin mila lui Dumnezeu mulți sfinți (mucenici, cuvioși, ierarhi, mărturisitori, voievozi), care luminează poporul în pelerinajul său către Împărăția Luminii.
Poporul român a fost cultivat și prin tipar, scrieri și traduceri ce au luminat pe oameni în cunoașterea lui Dumnezeu, a persoanei umane și a universului.
Icoanele Maicii Domnului din Mănăstiri și Parohii, din casele noastre și alte locuri din lume, luminează viața noastră pe pământ și ne călăuzesc spre „Lumina Taborului ceresc”.
De-a lungul veacurilor, Biserica a chemat umanitatea pentru a primi lumina lui Dumnezeu prin participarea la Sfânta Liturghie, unde se împărtășește Hristos-Lumina lumii. Aceasta, fiindcă trupul și sângele Său luminează pe om, după cum ne spune și Sfântul Simeon Metafrastul în rugăciunea de mulțumire care se citește după primirea Sfintelor Taine: „Plinătatea celor cinci simțuri mi-o luminează…”, mărturisind la finalul Sfintei Liturghii cu toții: „Am văzut Lumina cea adevărată, am primit Duhul cel ceresc”.
Ne întrebăm dacă acum noi suntem în lumină? În sufletul nostru, în viața noastră a pătruns lumina lui Hristos? Chemarea din noaptea de Paști: „Veniți de primiți lumină” și participarea la sfintele slujbe și la Praznicul de astăzi, al Adormirii Maicii Domnului, a umplut existența noastră de lumină? Am evoluat în luminare față de anul trecut?
Nădăjduim că aici, la Mănăstirea „Sf. Cuvios Simion Stâlpnicul”, am reușit cu toții să ne împărtășim din Lumina Lumii – Hristos Domnul – și să ne bucurăm de prezența în viața noastră a Născătoarei de Dumnezeu – Maica Luminii.”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, în zi de mare sărbătoare, la Mănăstirea din Gai.
15 august 2023, praznicul Adormirii Maicii Domnului, Liturghie Arhierească în Grădina Maicii Domnului de la Mănăstirea Arad-Gai.
Maicii Domnului s-au rugat și se roagă poeți, s-au rugat domnitori, s-au rugat și se roagă Ierarhi, preoți și diaconi, s-a rugat, se roagă și se va ruga toată suflarea… de la vlădică la opincă.
Astăzi, noi, împreună cu poetul-nepereche, ne plecăm genunchii și ne rugăm cu Rugăciunea lui zicând:
”Crăiasă alegându-te,
Îngenunchem rugându-te,
Înalţă-ne, ne mântuie
Din valul ce ne bântuie;
Fii scut de întărire
Şi zid de mântuire,
Privirea-ţi adorată
Asupră-ne coboară,
O, Maică prea curată
Şi pururea fecioară,
Marie!”