Prima duminică după Adormirea Maicii Domnului este Duminica migranţilor români

Duminica migranţilor români este celebrată în Patriarhia Română, începând cu anul 2009, în prima duminică după Adormirea Maicii Domnului.

Sărbătoarea a fost inițial instituită la nivelul Moldovei începând din 2006, la inițiativa Patriarhului Daniel, pe vremea când era Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Ulterior, a fost adoptată la nivelul întregii Patriarhii de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința din 25-26 februarie 2009.

În mesajul transmis cu prilejul acestei sărbători, Patriarhul Daniel îi îndeamnă pe românii migranți la grija față de persoanele vârstnice.

„Cu multă dragoste părintească, îi îndemnăm pe toți românii care trăiesc departe de țară să rămână permanent în contact cu cei dragi rămași acasă, străbunici, bunici, părinţi, fraţi şi surori, fii şi fiice, astfel încât distanțele geografice mari să nu producă îndepărtare sufletească sau înstrăinare spirituală a unora față de alții și să se păstreze unitatea familiei”, transmite Preafericirea Sa.

Amintind că suntem în Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice, Patriarhul spune că Biserica este chemată „să-și întărească programul pastoral cu privire la persoanele vârstnice, să gândească noi forme și metode pastorale actuale, apropiindu-se mai mult de nevoile și așteptările bătrânilor, dar și la creșterea și educarea tinerilor spre a nu marginaliza persoanele vârstnice, a nu le abandona și izola în centre de asistență, deoarece tinerii și persoanele în vârstă au nevoie unii de ceilalți”.


Un raport  OECD plasează România pe locul cinci în lume în funcție de procentul diasporei raportat la totalul populației. Numai la nivelul țărilor membre OECD, numărul migranților români era estimat de raport la 3,6 milioane în 2016.

Cifre făcute publice mai recent de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni arătau că în afara granițelor țării ar trăi aproximativ 9,7 milioane de români, din care 5,6 în diaspora, iar restul în comunitățile istorice din jurul României (Basarabia – Rep. Moldova; Bucovina de Nord, Transcarpatia și Bugeac – Ucraina; Voivodina și Timoc – Serbia, Bulgaria) sau din Balcani (aromâni, macedo-români, megleno-români din Albania și Grecia).

Citește și Factbox: Biserica și diaspora românească de azi

Foto credit: Basilica.ro

https://basilica.ro/duminica-migrantilor-romani/