Constantin Bălăceanu-Stolnici a trecut la cele veșnice la vârsta de 100 de ani

Constantin Bălăceanu-Stolnici a trecut la cele veșnice duminică în locuința sa din Capitală. Anunțul a fost făcut de Universitatea Ecologică din București.

Academicianul împlinise în iulie vârsta de 100 de ani.

Descendent al unei vechi familii boierești, Prof. univ. dr. Constantin Bălăceanu-Stolnici, membru de onoare al Academiei Române și directorul onorific al Institutul de Antropologie „Francis Rainer” al Academiei Române, a fost medic neurolog cu o experiență profesională de peste 75 de ani, om de știință, promotor al neurociberneticii, profesor de Neuropsihologie și Anatomie a Sistemului Nervos.

Constantin Bălăceanu-Stolnici a fost aniversat la Academia Română la împlinirea vârstei centenare.

Cu această ocazie, Patriarhul Daniel i-a transmis un mesaj de binecuvântare în care sublinia că „Domnul Constantin Bălăceanu-Stolnici a fost în toată viața sa un om apropiat al Bisericii. Domnia sa a reușit, nu numai după anul 1990, ci şi în plin regim comunist, să cultive o complementaritate între argumentarea ştiinţifică şi revelaţie sau credinţă”.

Distinsul profesor a fost membru al Adunării Naționale și al Consiliului Național ale Bisericii Ortodoxe Române, și un apropiat al regretaților patriarhi ai României: Justinian, Iustin și Teoctist, precum și al multor ierarhi din ţara noastră.

Constantin Bălăceanu-Stolnici a fost și un susținător public al proiectului Catedralei Mântuirii Neamului. În 2022 a fost distins cu Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

https://basilica.ro/constantin-balaceanu-stolnici-a-trecut-la-cele-vesnice-la-varsta-de-100-de-ani/