Ziua Limbii Române

În fiecare an, în data de 31 august, în România și Republica Moldova se sărbătorește Ziua Limbii Române. Sărbătoarea a fost instituită în România prin Legea 53/2013.

Inspirația pentru lege și data de celebrare se datorează unui act istoric al românilor de peste Prut.

Astfel, Ziua Limbii Române a fost instituită mai întâi în Republica Moldova, unde se sărbătorește începând din 1990.

Data a fost aleasă în amintirea momentului istoric din 31 august 1989, când, în urma solicitărilor celor circa 700.000 de participanţi la Marea Adunare Naţională de la Chişinău din 27 august 1989, Sovietul Suprem al RSS Moldoveneşti a adoptat Legea prin care decreta limba moldovenească drept limbă de stat.

În cadrul adunării s-a propus declararea limbii române ca limbă de stat în republică și trecerea la grafia latină. La sesiunea Sovietului Suprem al republicii, desfășurată între 29 august și 1 septembrie 1989, după intense dezbateri, deputații români au reușit să impună limba română ca limbă de stat și adoptarea alfabetului latin.

Legea a fost votată de Parlament și a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 19 martie 2013. Astfel, 2013 a fost primul an în care ziua a fost marcată.

Limba română în lume

Limba română este o limbă romanică, din grupul italic al familiei de limbi indo-europene, prezentând multe similarități cu limbile franceză, italiană, spaniolă, portugheză, catalană și reto-romană.

Se estimează că 28 de milioane de oameni vorbesc româna pe Glob, din care 24 de milioane o au ca limbă maternă. Prin basarabenii deportați de sovietici, limba română a ajuns să se vorbească azi în țări ale Asiei Centrale precum Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Turkmenistan.

Româna este și una din cele cinci limbi în care se oficiază slujbe în republica monastică din Muntele Athos.

Aproximativ 80% din populația Republicii Moldova vorbește limba română.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro

https://basilica.ro/ziua-limbii-romane-a-fost-instituita-mai-intai-in-republica-moldova/