Cerc pastoral-misionar în Filia Urviș de Beliu, a Parohiei Hășmaș

În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, în data de 10 septembrie 2023, din încredințarea întâistătătorului Arhiepiscopiei Aradului, ÎPS Timotei,  în filia Urviș de Beliu, parohia Hășmaș, din protopopiatul Ineu, s-a întrunit sub coordonarea Părintelui Ic. Morar Ioan, cercul pastoral-misionar nr. 2- Beliu.

S-a săvârșit pentru credincioșii filiei Urviș de Beliu, Taina Sfântului Maslu, care au participat într-un număr foarte mare, întrucât de foarte multă vreme nu s-a mai făcut maslu de obște în satul lor, după cum mărturiseau unii credincioși ai Bisericii din Urviș. Au participat următorii preoți: pr. Morar Ioan –parohia Beliu, pr. Huțiu Ioan –pensionar, pr. Sbîrcea Daniel Constantin – Agrișul Mic, pr. Culda George – Vasile Goldiș, pr. Ciocan Nicolae –Archiș, pr. Iercoșan Cosmin -Șiad, pr. David Flavius – Seliștea, pr. Chivulescu Răzvan – Craiva, pr. Bobieca Ovidiu – Ciuntești, pr. Vatrici Ioan –Răpsig, pr. Oprișa Ovidiu –Rogoz de Beliu, pr. Drăgan Marcel Dorin -paroh, pr. Trînc Teofil Nicușor –Susag,  .

Tematica pentru lunaseptembrie a fost „Sfântul Roman Melodul –mare imnograf al Bisericii Ortodoxe”.  Părintele David Flavius, din parohia Seliștea, conform programării,  a ținut cuvântul de învățătură, arătând importanța cântării sacre în cultul creștin ortodox. Astfel părintele a amintit de cuvântul psalmistului „toată suflarea să laude pe Domnul… lăudați pe Domnul în timpane și în hore… în strune și în organe” (Psalmul 150), sau cuvântul Apostolului Pavel care ne îndeamnă să Îl lăudăm pe Dumnezeu în cântări duhovnicești și în psalmi în Epistola către Efeseni capitolul 5. Astfel și Sfântul Roman Melodul cu toată sârguința duhovnicească și-a dedicat întreaga sa viață pământească spre a aduce laude lui Dumnezeu prin minunatele imnuri creștine, dintre care amintim condacele de la sărbătorile împărătești spre slava și lauda Mântuitorului nostru, precum și la sărbătorile în cinstea Maicii Domnului. Suntem îndemnați așadar, prin exemplu, că una din formle de adorare a lui Dumnezeu este cântarea religioasă, care trebuie să fie de factură sacră, duhovnicească încât să inducă în duh de rugăciune sufletul creștinilor și să se armonizeze cu cântările cerești ale Sfinților Îngeri slăvind pe Dumnezeu.

La final părintele Drăgan Marcel Dorin , din parohia Hășmaș, în calitate de gazdă a cercului misionar, a salutat cu frățească dragoste preoții participanți, mulțumind lui Dumnezeu și enoriașilor pentru împreuna-rugăciune.

Prof. Zau Raul Teodor