CERC PASTORAL- MISIONAR ÎN PAROHIA DUD

Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci ne regăsește în pitorescul sat Dud din Protopopiatul Ineu, Parohie ce azi a avut prilejul de a fi gazda Cercului pastoral-misionar Târnova.

S-a săvârșit Taina Sfântului Maslu de către preoții : Pr.Achim Geani- Parohia Dud, Pr. Alin Pingică – Parohia Arăneag , Pr. Păiușan Florin- Parohia Târnova , Pr. Doru Măriuță – Parohia Camna, Pr. Giurgiu Gheorghe -Parohia Nadăș, Pr. Tudor Robert – Parohia Drauț .

Un profund cuvânt de învățătură a fost rostit de părintele Păiușan Florin care a subliniat importanța Tainei Sfântului Maslu și ajutorul venit de la Dumnezeu prin participarea credincioșilor la toate Tainele Bisericii .Taina Sfântului Maslu tămăduiește prin credință bolile trupești, Sf.Ap.Pavel ,, Este cineva bolnav între voi? Să cheme preoții Bisericii și să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemm , în numele Domnului.”(Iacov 5, 14). Credința, blândețea și dragostea sunt lucrurile pe care trebuie să le aibă fiecare credincios,acestea fiind amintite de Sf.Ap Pavel ca ,, Roada Duhului”(Galateni 5 , 22). Părintele a arătat importanța femeii în Biserică și în familie dând exemplu pe Maica Domnului. În încheierea cuvântului a vorbit despre importanța duminicii de astăzi care ne pregătește de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci.

După Taina Sfântului Maslu Studentul în teologie Pingică Laurențiu a încântat sufletele celor prezenți prin cântarea unor pricesne.

În încheiere preotul paroh Geani Achim a mulțumit preoților prezenți și credincioșilor pentru osteneala lor și a susținut referatul cu tema: ,,Sfântul Roman Melodul- mare imnograf al Bisericii Ortodoxe” Sfântul Roman Melodul . Apariția și dezvoltarea poeziei imnografice constituie una din etapele prin care spațiul ecclesial răsăritean își adâncește lucrarea doxologică față de măreția iconomiei divine.Cu timpul, această manifestare poetică se dovedește a fi modul ideal de preamărire a nenumăraților sfinți mărturisitori, al căror sânge stă la temelia Bisericii triumfătoare dupa o lungă perioadă de prigonire.Imnul reușește deopotriva să expună mai pe larg și în același timp, poetic, evenimentele scripturistice cele mai importante, astfel că, treptat, se va realiza o trecere deliberată de la simplul tropar la forma unui poem amplu, care să se constituie ca o insiruire de tropare. Sinaxarul Mineiului pe octombrie ne dă mărturie despre prăznuirea lui Roman Melodul ca sfânt la data de întâi a lunii octombrie. In afara stihirilor compuse în cinstea lui de Gherman, Teofan si Iosif, nu mai beneficiem de nici un alt amănunt în legătură cu viața Melodului.

Următoarea întrunire a preoților din Cercul Pastoral -Misionar Târnova , va avea loc în Parohia Tauț , la data de 15 octombrie.
Student Pingică Laurențiu