Ziua internațională pentru protecția stratului de ozon este sărbătorită anual în data de 16 septembrie.
Sărbătoarea are scopul de a semnala pericolul generat de substanțele care degradează stratul de ozon, vital pentru omenire.
Ozonul este un strat fragil de gaz, format din trei atomi de oxigen, situat în zonele superioare ale atmosferei, în stratosferă, la o altitudine cuprinsă între 19 şi 48 km, cu rolul de a proteja Pământul de razele ultraviolete (UV) ale soarelui.
De-a lungul timpului, viaţa pe Pământ s-a adaptat la un anumit nivel de radiaţii UV, creşterea nivelului acestora putând provoca distrugerea treptată a organismelor şi a ecosistemelor.
Adunarea Generală a ONU a proclamat în 1994 data de 16 septembrie ca „Ziua internațională pentru conservarea stratului de ozon” în amintirea Protocolului de la Montreal semnat la 16 septembrie 1987 care interzicea substanțele nocive pentru stratul de ozon.
”Montreal Protocol: fixing the ozone layer and reducing climate change” (Protocolul de la Montreal: repararea stratului de ozon și reducerea schimbărilor climatice) este tema din 2023.
Biserica Ortodoxă, solidară cu demersurile de protejare a mediului înconjurător, a stabilit ca ziua de 1 septembrie să fie „Ziua mondială de rugăciune pentru ocrotirea creaţiei”.
Potrivit învățăturii creștine suntem îndemnați la respect faţă de creaţie şi la un efort comun pentru protecţia mediului înconjurător.
Vezi și:
- Creaţia şi problemele de mediu în 10 citate ale Patriarhului Ecumenic Bartolomeu
- 9 citate ale Patriarhului Daniel despre grija față de mediul înconjurător
Foto credit: Sorin Ionițe
https://basilica.ro/ziua-internationala-pentru-protectia-stratului-de-ozon/