Slujire chiriarhală și binecuvântare de lucrări în Parohia Sântana I

În Duminica a 21-a după Rusalii (a Sfinților Părinți de la Sinodul al VII-lea Ecumenic), 15 octombrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului a săvârșit Sfânta Liturghie în Parohia Sântana I, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Cu acest prilej, Chiriarhul arădean a binecuvântat lucrările de la așezământul filantropic cu hramul ,,Sfântul Ierarh Nicolae” și de reabilitare de la biserică.

În cuvântul de învățătură Chiriarhul a vorbit despre ,,Semănare și asemănare” (în baza citirilor scripturistice ale duminicii Ev. Luca 8, 5-15; Ioan 17, 1-13; Galateni 2, 16-20, Tit 3, 8-15), adică cuvinte cu nuanțe bogate în aplicarea la pericopele scripturistice, mai ales a Pildei semănătorului, precum sămânța bună semănată pe pământ bun dă roadă îmbelșugată așa și omul primind dar de la Dumnezeu îl pune în adevărata valoare spre mântuire. Omul însuși este după chipul și asemănarea lui Dumnezeu trebuind să împlinească voia Sa tocmai prin ceea ce seamănă mereu, punând astfel în lumină însăși ființa sa proprie, cultivând legăturile cele dorite spre bine cu semenul său.

Din sobor au făcut parte Preacucernicul Părinte Gheorghe Gligor, vicar eparhial, Preacuviosul Părinte Dr. Iustin Popovici, consilier cultural, Preacucernicul Părinte Flavius-Axente Petcuț, protopopul Aradului, Preacucernicul Părinte Nicolae Rădulescu, parohul bisericii Sântana I, Preacucernicii Părinți pensionari Nicolae Porcolean și Alexandru Botea, Arhid. Bogdan Noghiu, inspector eparhial, Arhid. Claudiu Condurache de la Catedrala Arhiepiscopală din Arad și Arhid. Liviu Bisorca de la Catedrala Veche din Arad.

A fost prezent la slujbă și fostul preot paroh Eftimie Dobrean, actualmente pensionar.

În rândul oficialităților locale s-a numărat domnul ing. Daniel-Sorin Tomuța, primarul orașului Sântana, care la momentul rânduit a primit distincția Sfântul Sava Brancovici pentru laici.

Înaltpreasfinția Sa a hirotesit iconom-stavrofor pe părintele paroh Nicolae Rădulescu și a oferit distincția eparhială Crucea Sfântul Sava Brancovici preoților pensionari Nicolae Porcolean și Eftimie Dobrean.

La final, preotul paroh Nicolae Rădulescu a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Timotei pentru binecuvântarea arhierească, dar și pentru distincția înaltă cu care l-a învrednicit.

Răspunsurile liturgice au fost date de către corul parohiei Sântana I, iar grupul de tineri Busuiocul au interpretat câteva pricesne creștine.

Scurt istoric al Parohiei Sântana I

Parohia ortodoxă română Sântana I, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, potrivit matricolelor aflate, a luat fiinţă în anul 1926 pentru cele 30 de familii de funcţionari, prin stăruinţa preotului Bujor Poliş, a cumnatului său, notarul Ardelean Alexe, a preotului Ioan Suciu şi a lui Mihai Pleşu, directorul Gimnaziului înfiinţat încă din anul 1768.

De la început, s-a amenajat o capelă în localul gimnaziului care a funcţionat până în anul 1948, mutându-se apoi într-o casă germană, iar apoi în anul 1960, în casa unui credincios basarabean până în 1974, când s-a putut intra în biserica cea nouă, cea în care ne aflăm astăzi.

În trecut, parohia a aparţinut de protopopiatul Șiria, până în anul 1950, apoi de Chişineu Criş până în anul 1968, iar acum de Protopopiatul Arad.

Vrednicul de pomenire pr. ic. stavr. Andrei Triteanu a fost cel care a inițiat construirea actualei biserici; mai întâi, a obţinut locul pentru construire în 1969, apoi în 14 iunie 1972, punerea pietrei de temelie, sfinţită de P.S. Teoctist Arăpaşu. Lucrarea de zidire a început la 2 octombrie 1972 şi într-un timp record – un an de zile-, s-a terminat la 1 decembrie 1973. În ziua de 29 iunie 1974, P. S. Visarion Aștileanu a sfințit biserica cea nouă, iar în data de 18 mai 1980 biserica a fost târnosită. La 1 noiembrie 1980 a fost învrednicit să slujească în această parohie pr. Eftimie Dobrean, 34 de ani, până la 1 noiembrie 2014, când, din încredințarea I.P.S. Părinte Timotei, a fost numit preot paroh al acestei parohii fruntașe din Arhiepiscopia Aradului preotul Nicolae Rădulescu.

În cei nouă ani, de când i-a fost încredințată spre păstorire această frumoasă comunitate ortodoxă, părintele paroh a împlinit, alături de venerabilul Consiliu Parohial și de credincioșii din parohie multe și frumoase realizări, cum ar fi: lucrări interioare și exterioare la biserică, la casa parohială, la centrul social și la capela cimitirului, lucrări ce depășesc 1,5 milioane de lei.

Asist. Univ. Drd. Cătălin-Iulian Drăgan