Ziua de 17 octombrie a fost fixată ca Zi internațională pentru eradicarea sărăciei de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) în 22 decembrie 1992.
Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei îşi propune să promoveze înţelegerea şi dialogul între oamenii care trăiesc în sărăcie şi societatea în general, informează ONU.
Tema din acest an, „Muncă decentă şi protecţie socială: punerea în practică a demnităţii pentru toţi”, se bazează pe faptul mărturisit că cei care trăiesc în sărăcia extremă lucrează adesea ore lungi şi istovitoare în condiţii periculoase, nereglementate, dar chiar şi aşa nu pot câştiga suficient pentru a se întreţine în mod adecvat pe ei înşişi şi pe familiile lor.
Tema din acest an solicită accesul universal la muncă decentă şi protecţie socială ca mijloc de a susţine demnitatea umană pentru toţi oamenii și pentru a sublinia faptul că munca decentă trebuie să împuternicească oamenii, să ofere salarii echitabile și condiții de muncă sigure și să recunoască fundamental valoarea inerentă și umanitatea. a tuturor muncitorilor.
În mod similar, protecţia socială universală este necesară pentru a garanta securitatea veniturilor tuturor, acordând prioritate membrilor cei mai vulnerabili ai societăţii.
Tema este, de asemenea, un îndemn adresat liderilor politici şi factorilor de decizie să folosească demnitatea umană ca busolă călăuzitoare în toate procesele de luare a deciziilor, pentru a asigura promovarea drepturilor fundamentale ale omului şi a justiţiei sociale faţă de urmărirea profiturilor corporative.
Parteneriatele globale puternice între guverne, întreprinderi și organizațiile societății civile sunt vitale pentru a obține o dezvoltare echitabilă și pentru a garanta că nimeni nu este exclus sau lăsat în urmă.
Prin urmare, celebrarea din acest an este o șansă de a fi solidar cu oamenii care trăiesc în sărăcie, de a asculta cu adevărat luptele lor zilnice și de a reînnoi angajamentele pentru a crea o economie justă axată pe protejarea bunăstării umane și a mediului în detrimentul maximizării câștigurilor financiare.
Scopul final este eliminarea în totalitate a sărăciei prin crearea condițiilor pentru ca toată lumea să trăiască cu demnitate.
Foto credit: pexels.com