Seara zilei de sâmbătă 4 noiembrie 2023, când Biserica face pomenirea morților, Sâmbăta Moșilor de toamnă, a reprezentat pentru credincioșii Parohiei Ortodoxă Arad-Micălaca-Veche II și nu numai, o zi cu totul aparte.
După Slujba Vecerniei săvârșită în Biserica „Nașterea Domnului” a parohiei de un sobor format din Pr. Lect. Dr. Tiberiu Ardelean de la Parohia Ortodoxă Arad-Centru și profesor la catedra de Muzică bisericească a Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, Pr. Radu Petrică Belle de la Parohia Ortodoxă Chereluș, Pr. Lucian Gaidoș de la Parohia Julița și Pr. Paroh Mircea Bupte, în răspunsurile minunate ale corului parohial, a avut loc cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei un concert de Muzică Sacră susținut de Corul Mixt „Sf. Ștefan din Dechani” – Novi Sad, Serbia condus cu măiestrie de doamna dirijor Tamara Adamov Petijevic (dirijor si formator a multor coruri și orchestre simfonice, doctor al Academiei de Muzică din Belgrad, membru renumit în multe asociații corale și în jurii ale unor festivaluri și concursuri corale internaționale).
În deschiderea concertului, Corul Mixt „Nasterea Domnului” al Parohiei Ortodoxe Arad-Micălaca-Veche II dirijat de Prof. Ovidiu-Valentin Căpitan a interpretat piesa „Heruvic” podobie glas I de Trifon Lugojan armonizat cu o finețe aparte de regretatul și vrednicul de pomenire profesor, mentor și formator al multor generații de preoți, teologi și dirijori, Conf. Univ. Dr. Mircea-Remus Buta. În continuare Grupul Psaltic „Sf. Ioan Damaschin” condus de Pr. Insp. Gabriel Streulea a oferit un mini recital de muzică bizantină format din piesele:
- Paraclisul Maicii Domnului (cântarea I)
- Aliluia de Grigorios Stathis și Cu noi este Dumnezeu
- Sfinte Dumnezeule de Chiriac Ioanidis
Concertul a continuat mai apoi în prezentarea Părintelui Paroh Mircea Bupte a bogatei biografii a Corului Mixt „Sf. Ștefan din Dechani” – Novi Sad, cor format din tineri muzicieni profesioniști, cu o experiență bogată de peste 30 ani și cu numeroase premii obținute international printre care amintim:
- Premiul II la festivalul internațional Llangollen Eisteddfod, Țara Galilor (2000);
- Diploma „Ambasadorii bunei voințe” la Festivalul Zimriya 2007 din Ierusalim.
- Marele Premiu la Festivalul Internațional de coruri de cameră și ansambluri vocale din Kragujevac, Serbia 2017,
Corul „Sf. Ștefan din Dechani” a oferit un bogat concert coral interpretând următoarele piese corale:
- Tamara Adamov: Troparul Nașterii Domnului, cântare sârbească, glas 4;
- Corneliu Stancović – „Cuvine-se cu adevărat” – imn liturgic închinat Maicii Domnului,
- Corneliu Stancović – „Doamne strigat-am către Tine”, din Vecernie, glas 6;
- Alexander Arkhangelsky – Acum slobozește (rugăciunea Sf. Simeon);
- Pavel Chesnokov: „Apărătoare Doamnă”, condacul Bunei Vestiri, variantă „kieviană”;
- Alexander Glazunov – Luminânda Paștilor, cântare rusească;
- Kirie eleison (Doamne miluiește), manuscris în scriere bizantină din secolul XV din Munte Athos;
- „Lăudați pe Domnul” – chinonic sârbesc, manuscris din secolul XVII – solist Stevan Gez – bas;
- Aleksandar Kastalyski: Dogmatica glasului II, cântare rusească;
- Sergey Glagolev – „Binecuvintează, suflete al meu pe Domnul” psalm 102, solo Stevan Gez – bas;
- Valentin Teodorian – „Legănelul lui Iisus” – colind românesc;
- Stihiră la Sfântul Ștefan din Dechani – manuscript din secolul XVII de la Mănăstirea Hilandar din Sfântul Munte – solist: Bojan Zdravić, tenor;
- Stevan Stojanović Mokranjac – „Nu este sfânt” – cântare sârbească din Slujba Panihidei;
- „Am văzut lumina” și „Să se umple gurile noastre – din răspunsurile finale din Liturghia sârbească.
La acest minunat concert au participat din partea comunității sârbești și Parohiei Ortodoxe Sârbe Arad-Centru din Arad și P.O. Protopop Pr. Ognean Plavsici și Diac. Zoran Mutavschi. Părintele protopop a mulțumit oaspeților pentru cântările alese și sublim interpretate iar părintele paroh Mircea Bupte a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea concertului rugând pe Bunul Dumnezeu prin rugăciunile Sf. Ștefan din Dechani, Sf. Ioan Damaschin și Pruncului Iisus (ocrotitorii corurilor participante) să dăruiască sănătate, împliniri și spor în activitățile viitoare invitând pe cei prezenți la o mică gustare ca agapă frățească oferită prin grija doamnelor din cor și parohie.
Acest eveniment coral se înscrie în șirul evenimentelor din Patriarhia Română în anul 2023, an omagial al Imnografilor și Cântăreților bisericești și pastorației bătrânilor și a fost organizat la inițiativa doamnei Tamara Adamov Petijevic dirijoarea corului din Novi Sad și în colaborare cu Pr. Inspector Gabriel Streulea, prof. Ovidiu-Valentin și Pr. Mircea Bupte preotul paroh al parohiei gazdă. Doamna Tamara Adamov Petijevic a fost în juriul Festivalului-Concurs din Herceg Novi, Muntenegru, organizat în luna octombrie unde Corul Psaltic „Sf. Ioan Damaschin” a câștigat aurul și locul I la secțiunea muzică bisericească. Aceasta a fost impresionată de melosul muzicii bizantine românești și a dorit a susține un concert în Arad.
În Duminica a XXII-a după Rusalii, Corul „Sf. Ștefan din Dechani” a oferit răspunsurile liturgice la Biserica Sf. Ap. Petru și Pavel a Parohiei Ortodoxe Sârbe Arad-Centru din Piața Sârbească din Arad.
Nădăjduind în ajutorul Bunului Dumnezeu pentru organizarea unor asemenea evenimente și pe viitor atât la Novi Sad cât și la Arad, atât doamna Tamara Adamov Petijevic cât și părintele Gabriel Streulea au pus bazele unei frumoase colaborări într-un domeniu unde nu există granițe, cântarea bisericească având același scop peste tot: rugăciune și a da slavă lui Dumnezeu prin cântare.
Prof. Ovidiu-Valnetin Căpitan