Ierarhii arădeni, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei și Preasfințitul Părinte Episcop Vicar Emilian Crișanul, au fost astăzi în mijlocul credincioșilor din Parohia „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din cartierul Bujac, pentru a binecuvânta lucrările săvârșite la una dintre cele mai frumoase biserici din Arad și totodată pentru a așeza cununa împreunei-rugăciuni peste comunitate, prin săvârșirea Sfintei Liturghii Arhierești.
Când cineva ne-a spus că este una dintre cele mai frumoase biserici din Arad am zâmbit a bucurie gândindu-ne că și nouă, nu de puține ori, ni s-a ițit acest gând al unei frumuseți aparte cu fiecare biserică nou descoperită în cetatea noastră. Vorbind, însă, despre biserica din Bujac, are, da, o frumusețe aparte și o aură deosebită și numai gândindu-ne că este într-o Parohie înființată în urmă cu nouă decenii de un Sfânt al Cetății Aradului: Părintele Ilarion V. Felea, martir al temnițelor comuniste, propus spre canonizare în anul 2025, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române (1885) şi a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române (1925). Și putem, desigur, adăuga aurei amintite, încărcătura duhovnicească prin prezența, de-a lungul timpului, în această biserică, în mijlocul credincioșilor, a Preafericitului Părinte Teoctist, Preasfințitului Visarion Aștileanu, Înaltpreasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, dar și a Majestăților Lor Regele Mihai I și a Reginei Ana. Acolo, cu Evanghelia în mâini, în curgerea vremurilor, întru întâmpinarea tuturor, cei încredințați spre păstorirea credincioșilor în cei 90 de ani de existență a Parohiei: Părintele Ilarion Felea, Părintele Traian Tătaru, Părintele Georgie Popovici, Părintele Vasile Pop și Părintele Mircea Proteasa.
Astăzi, în Duminica a 22-a după Rusalii, în împreună-rugăciune în Biserica din Bujac, actualii Ierarhi ai Eparhiei noastre, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, tineri de toate vârstele, autorități locale, județene și centrale, dar și de Corul de copii ”Sfântul Ioan Botezătorul” al Catedralei Vechi din Arad, condus de Părintele Gabriel Streulea, care a îmbogățit Sfânta Liturghie cu răspunsuri liturgice așa cum numai copiii le știu da: limpede, curat și cu o aparte bucurie.
Evanghelia zilei, una dintre acelea care nu doar ne călăuzesc pe calea mântuirii, ci și una cu puterea tihnirii timpului pentru a ne da răgazul potrivit pentru a vedea propria distanță sau apropiere de Rai sau de iad, în funcție de cum am ales, pănă la hotarul acestei zile, a trăi: „unul împotriva altuia, unul lângă altul sau unul pentru altul”, după cum nu de mult avea să ne spună Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, adaugând totodată că „iubirea milostivă și viața duhovnicească trebuie să ne caracterizeze pentru examenul final din fața dreptului Judecător”.
În Cuvântul de învățătură rostit în mijlocul celor prezenți în biserica ocrotită de Sfântul Ioan Botezătorul, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, vorbind pe baza textelor scripturistice de la Luca 16, 19-31 și Galateni 6, 11-18, a sădit în sufletele tuturor îndemnul de a urmări binele în toată lucrarea.
„Ne aflăm în Duminica a 22-a după Rusalii, prima din luna care ne amintește de cele nouă cete îngerești create de Dumnezeu la început când a făcut lumea nevăzută. Suntem în preajma Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, cei care mijlocesc pentru ca viața noastră să fie în pace, în bună înțelegere, propășire în cumințenie, în tot ceea ce înseamnă virtute.
Sfântul Apostol Pavel, în Epistola de la Galateni care s-a citit astăzi, spune: Fraților, vedeți cu ce fel de litere v-am scris eu, cu mâna mea. Câți vor să placă în trup, aceia vă silesc să țineți Legea Veche, ori noi ne-am mântuit prin Iisus Hristos și prin credința în El. Deci să nu punem cele vechi mai presus de cele noi. Înțelepciunea Bisericii a tocmit să se citească astăzi o parabolă dintre cele mai frumoase și cred că cele mai cunoscute de toți: Pilda bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr. Pilda are un înțeles și numai de la sine, căci a numit doar pe Lazăr nu și pe bogatul nemilostiv. Am ascultat un dialog foarte adânc dintre bogatul nemilostiv, care nu l-a ajutat în viață pe Lazăr, și unul dintre Părinții din vechime, Avraam, omul bineplăcut lui Dumnezeu. Învățăm din acest dialog despre Rai și despre iad.
Raiul înseamnă starea în care Dumnezeu i-a așezat pe Adam și pe Eva, protopărinții noștri, după facerea lumii, un loc în care pomii sunt nemuritori. Raiul este locul în care comuniunea este deplină cu Dumnezeu. Iadul înseamnă tocmai depărtarea, după cum am ascultat și în Evanghelie, când bogatul, care s-a veselit în toată viața sa și nu avea grijă de fratele său Lazăr, îl roagă pe Avraam să îl trimită pe Lazăr să-și ude vârful degetului în apă și să-i răcorească limba, căci se chinuia în acea văpaie, însă prăpastia dintre Rai și iad făcea ca aceasta să fie cu neputință.
După moarte nu mai este pocăință. Tot ceea ce putem face, trebuie să facem în viața aceasta. Iertarea și mila lui Dumnezeu numai este aceea care poate să împartă lumea. Doamne, zice bogatul, rogu-te să-l trimiți pe Lazăr în casa tatălui meu, căci am cinci frați, să le spună lor acestea, ca să nu vină și ei în acest loc de chin. Avraam, însă, îi spune că au pe Moise și pe prooroci și dacă nu ascultă de ei, nu vor crede nici dacă ar învia cineva din morți. Concluzia Evangheliei de astăzi este aceea că trebuie să urmărim binele în tot ceea ce lucrăm. Sfânta Evanghelie de astăzi să ne fie învățătură pentru a lua aminte în toate faptele noastre.”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului.
La rândul său, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul i-a felicitat pe toți pentru lucrare, conlucrare și continuitate prin împărtășirea bogăției Cetății Aradului și a Bisericii, tinerei generații, care va duce mai departe valorile Bisericii și ale neamului, dând ca exemplu chiar Corul de copii al Catedralei Vechi despre care a spus că este „o mărturie a continuității și a împărtășirii prin cuvântul lui Dumnezeu și prin darurile Sale”.
„Vă felicităm pentru frumoasa lucrare, conclucrare și continuitate. Doar împreună putem face lucruri bune și folositoare pentru noi, pentru copii, pentru toți cei care au nevoie, indiferent de starea socială, de pregătirea academică, de religie sau confesiune. Dumnezeu ne-a lăsat să ne iubim unii pe alții și să conlucrăm pentru binele tuturor. Bucuria primirii darurilor Duhului Sfânt să rodeasccă în continuitate, în Parohie, în Eparhie și în toată țara. Să continuăm această mărturisire prin fapte, pentru că avem responsabilitatea în fața lui Dumnezeu și în fața dumneavoastră, să nu existe prăpastie ca între Rai și iad, ci să fie punți de legătură între noi toți și bucuria să fie deplină că Dumnezeu este prezent în fiecare dintre noi și lucrează prin noi”, a spsu Presfințitul Părinte Emilian Crișanul.
5 noiembrie 2023, Parohia „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din cartierul arădean Bujac, binecuvântare de lucrări/jertfă a comunității, Liturghie Arhierească, timp cu și pentru Dumnezeu și oameni.