La Baia Mare se desfășoară Consiliul Național ASCOR, la care participă președinții tuturor filialelor din țară ale acestei organizații.
Întrunirea are loc în perioada 3-5 noiembrie 2023. Timp de trei zile, tinerii participă la mai multe sesiuni de lucru, dar și-au rezervat timp și pentru rugăciune și recreere.
Evenimentul a început vineri, la Catedrala Episcopală „Sf. Treime” din Baia Mare, cu o slujbă de mulțumire (Te Deum) oficiată de Părintele Arhiereu Vicar Timotei Sătmăreanul, în prezența Părintelui Episcop Iustin.
În continuare, la începutul întrunirii, Preasfințitul Părinte Iustin i-a felicitat pe tineri și a vorbit despre activitatea ASCOR Baia Mare și despre Întâlnirile Tineretului Ortodox, care au început cu o inițiativă a Episcopiei Maramureșului și Sătmarului din 2014.
Președinții filialelor ASCOR au primit din partea gazdelor, ASCOR Baia Mare, o plachetă aniversară cu prilejul împlinirii a trei decenii de activitate ASCOR.
Episcopul Maramureșului și Sătmarului l-a distins pe Părintele Mihai Pavel, inspector la Sectorul Teologic-Educațional al Administrației Patriarhale, cu Crucea „Nicolae Gherman”. Ierarhul a mai conferit Ordinul „Nicolae Gherman” lui Mihai Paraschiv, inspector în cadrul aceluiași sector.
Preasfinția Sa a oferit Medalia „Justinian Arhiepiscopul” organizației ASCOR Baia Mare.
Tinerii duc mai departe valorile creștine
Întâlnirile tinerilor ortodocși și activitatea ASCOR arată că „valorile creștine ale poporului român sunt esența, sunt pilonul nostru identitar”, a declarat Episcopul Iustin pentru Trinitas TV, iar tinerii sunt hotărâți să și le însușească.
„Tinerețea este o stare în care alegem să investim. Este o stare a bucuriei veșnice în prezența lui Dumnezeu. ASCOR reprezintă pentru Biserică un semn, o evidență a preocupării ei pentru tineri”, a declarat și Părintele Mihai Pavel.
„Sigur, la treizeci și ceva de ani de activitate, este firesc să ne adresăm o serie de întrebări: care este identitatea asociației / mișcării, care este mărturia pe care o dă această entitate în societatea românească, în biserica noastră, care este orizonul ei, cum ne putem rearticula și exprima în mod relevant identitatea, în așa fel încât tinerețea, ca stare, să persiste?”
Pe ordinea de zi sunt discuții administrative, evaluarea proiectelor și a situației la nivel național, prezentarea proiectelor de viitor, a situației actuale a websiteului național și stabilirea filialei care va prelua funcția de secretariat la nivel național.
„Această întâlnire este pentru noi, toți, un bun prilej de a ne contura direcțiile strategice pentru anul 2024. Tinerii care vin din întreaga țară aduc idei și inițiative noi, iar în cadrul acestei întâlniri vom reuși să le dăm un caracter unitar și național, pentru a contura cât mai bine activitățile majore ale acestei asociații”, a spus Mihai Paraschiv.
„Sesiunile de formare care vor avea loc în cadrul acestei întâlniri vor aduce un plus de valoare și de cunoștințe pentru tinerii care participă la această întâlnire, iar aceștia vor transmite mai departe, către membrii filialelor din care provin, aceste informații și vor reuși împreună să facă proiecte mult mai bine organizate.”
„Cred că aceste Consilii Naționale ASCOR sunt foarte importante, ca să putem crea o coeziune la nivel național”, a declarat Anastasia Ciupitu, președinte ASCOR București. „Avem o paletă foarte largă de activități. În fiecare filială ASCOR există departamente, iar tinerii se pot dezvolta pe mai multe planuri: cultural, filantropic, misionar-duhovnicesc.”
„Evenimentul are un impact pozitiv asupra comunității studenților, creștini, contribuind la dezvoltarea și consolidarea acesteia”, a transmis Diac. Vlad Simion Nechita, președinte ASCOR Baia Mare.
Asociația Studenților Creștini Ortodocși din România a fost fondată în 14 iunie 1990 la București, la inițiativa unor studenți și doctoranzi de la diferite facultăți. Organizația are caracter național, cu filiale în 17 centre universitare.
Foto credit: Episcopia Maramureșului și Sătmarului / Arhid. Vasile Pop