Nașterea Domnului prăznuită de arădeni

Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos este, alături de cel al Paștilor, cea mai importantă sărbătoare a creștinătății. Ea semnifică, pe de-o parte Taina întrupării Sale, iar pe de cealaltă parte, împlinirea Scripturii, dar nu doar a celei scrise, a prorocilor, ci, mai ales a celei din sufletele noastre.

Praznicul începe încă din ziua premergătoare, cea a Ajunului, când, în cântări duhovnicești speciale și colinde, creștinii îl întâmpină pe Cel ce a venit, nu întru mărire, ci în smerenie în ieslea Betleemului, pentru fiecare dintre noi.

Astfel, încă din această zi, a Ajunului, sărbătoarea a început propriu-zis și la Catedrala Arhiepiscopală din orașul nostru. Chiriarhul a participat la Sfânta Liturghie, rostind un cuvânt de învățătură cu titlul ,,Istoria biblică și cea universală” sau Genealogia Mântuitorului legată de istoria vremii  fiecărei generații legată de rostul recensământului privind și Nașterea Mântuitorului. Ierarhul a evidențiat faptul că este o zi de îndoită sărbătoare, pentru că se face pomenirea strămoșilor după trup al lui Hristos (Matei 1, 1-25), pericopă ce evidențiază dimensiunea împărătească a Mântuitorului din neamul lui David, pe linie directă și istorisirea pe scurt a nașterii Sale, din ultima parte a aceleiași citiri.

În însăși ziua prăznuirii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei a săvârșit Sfânta Liturghie, alături de soborul preoților și diaconilor catedralei.

Răspunsurile Liturgice au fost date de către corul Catedralei Arhiepiscopale, condus de părintele diacon Laviniu Morariu.

La momentul cuvenit, Chiriarhul a rostit un cuvânt de învățătură pe tema Pastoralei despre ,,Întâia înscriere a lumii”, adică Nașterea Mântuitorului în vremea recensământului ordonat de împăratul roman ca o prefigurare a înscrierii numelor celor credincioși în Cartea Vieții.

Foarte mulți credincioși s-au împărtășit cu Trupul și Sângele lui Hristos, prin aceasta arătând comuniunea deplină în Biserică și, mai ales, cu Pruncul care s-a născut în iesle dar care a venit să nea dea tuturor izbăvirea de păcatele în care suntem sau ne aflăm.

Concertul Corului Parohiei Arad-Micălaca Veche II

La ceas de seară, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop, răspunzând invitației Pr. paroh Mircea Bupte și Pr. Aurelian Popa, a fost prezent în Parohia Micălaca Veche II din municipiul nostru. Ierarhul a slujit Vecernia cu Litie pentru a doua zi de Crăciun, iar mai apoi a asistat la un concert de colinde, susținut de Corul Parohiei, condus de către Profesorul Ovidiu Căpitan. Corul a interpretat, printre altele, compoziții ale marilor muzicologi și compozitori contemporani și nu numai, amintind aici pe Dumitru Kiriac, Gheorghe Danga, Nicolae Lungu și alții.

Arhid. Claudiu Condurache