Liturghie Arhierească în Parohia Seliștea, în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți și a Lăsatului sec de carne

În acest început de călătorie de an 2024 spre bucuria Învierii, în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți și a Lăsatului sec de carne, Parohia Seliștea din Arhiepsicopia Aradului   a primit o aparte binecuvântare prin prezența în mijlocul credincioșilor a Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul, care, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească.

Construită în vremuri (1935-1939) în care totul se făcea cu Dumnezeu (Nihil sine Deo), biserica cu hramul „Înălțarea Domnului” din Seliștea a fost, așadar, astăzi, împodobită cu haină de sărbătoare. Deși oarecum banalizată din cauza repetării excesive, astăzi, haina de sărbătoare și-a regăsit originalitatea tocmai în nădejdea tuturor de a îmbrăca haina Împărăției prin auzul chemării „Veniți, binecuvântații Tatălui Meu, moșteniți Împărăția cea pregătită vouă de la întemeierea lumii…”.

Căci cine auzind Evanghelia de astăzi, și ar avea de ales între „Veniți, binecuvântații Tatălui meu…” și „Duceți-vă de la Mine, blestemaților…” nu ar dori ca degrabă să ia veșmântul sărbătorii primei chemări? Desigur, nu doar o chemare, ci un răspuns dat lucrării dragostei fiecăruia dintre noi: „Căci flămând am fost și Mi-ați dat să mănânc; însetat am fost și Mi-ați dat să beau; străin am fost și M-ați primit; gol am fost și M-ați îmbrăcat; bolnav am fost și M-ați cercetat; în temniță am fost și ați venit la Mine (…)  Întrucât ați făcut unuia dintr-acești frați ai Mei preamici, Mie Mi-ați făcut”.

În Cuvântul de învățătură dăruit credincioșilor, Preasfințitul Părinte Emilian a vorbit despre libertatea pe care omul o are de la Dumnezeu pentru a asculta sau nu cuvintele Sale, reamintind totodată celor prezenți că pentru felul în care folosim această libertate vom da seamă la Judecate de Apoi: de-a dreapta sau de-a stânga Lui fiind așezați.

CUVÂNTUL IERARHULUI

„Prin Evanghelia de la Matei 25, 31-46, care s-a citit astăzi la Sfânta Liturghie, ne-am reamintit că destinația vieții noastre este Împărăția lui Dumnezeu. Observăm mai multe aspecte și culegem multe învățături cu privire la viața noastră pe pământ și viața care ne așteaptă, viața din Împărăția lui Dumnezeu. Înainte de a rosti aceste cuvinte cu privire la a doua venire a Sa și Judecata de Apoi, Mântuitorul Iisus Hristos a rostit două pilde: Pilda celor 10 fecioare și Pilda talanților, tot cu referință la Împărăția lui Dumnezeu care este destinația vieții noastre.

Ne pregătim pentru viața veșnică cu mai multă sau mai puțină intensitate, cu mai multă sau mai puțină atenție la ceea ce înfăptuim în această viață. Însă ceea ce ne învață Mântuitorul Iisus Hristos în mod deosebit este că El se identifică cu fiecare persoană din lumea aceasta, pentru că El este Creatorul lumii văzute și nevăzute („Și prin El toate s-au făcut…”). Se identifică Hristos și cu săracii, și cu bolnavii, pentru că El este multmilostiv și iubitor de oameni. În persoana Sa vedem deopotrivă și smerenia, dar și slava. Prima dată a venit pe pământ întru smerenie, oamenii nebăgându-L în seamă, dar va veni și întru slavă să judece viii și morții, pe cei care au ascultat Cuvintele Lui și pe cei care nu le-au ascultat. Evanghelia s-a propovăduit și se propovăduiește la toată făptura, iar oamenii au libertatea de a învăța și a înfăptui sau de a nu învăța sau a nu înfăptui Cuvintele Domnului. Există această libertate dată de Dumnezeu omului: să asculte sau să nu asculte de El. Dar și Dumnezeu își respectă libertatea Sa, ca la sfârșitul lumii să răsplătească fiecăruia după faptele lui.

Așteptăm de multe ori în această lume dreptate și ca libertatea noastră să fie respectată în relația cu ceilalți oameni, dar este important ca și noi să respectăm libertatea celorlalți și mai ales să apreciem darul libertății pe care Dumnezeu ni l-a dat. Această libertate ne costă, pentru că acum suntem liberi să facem ceea ce vrem, însă de fiecare dată când îi necăjim pe cei de lângă noi, pe Hristos Îl necăjim. Nu reușim întotdeauna să înțelegem această așezare sfântă, dumnezeiască, în fiecare persoană și în fiecare comunitate. Indiferent de cum sunt oamenii, mai buni sau mai răi, mai mult sau mai puțin pregătiți din punct de vedere intelectual, nu avem dreptul să îi judecăm sau să păcătuim împotriva lor. Dumnezeu face dreptate. La sfârșitul lumii, când va veni întru slavă, spune Evanghelia că va separa pe cei drepți de cei nedrepți, pentru a face dreptate fiecăruia.

De multe ori oamenii sunt nedreptățiți în această lume și se necăjesc, se plâng, își caută dreptatea, dar nu o găsesc întotdeauna și ultima speranță este la Dumnezeu, care face dreptate uneori chiar din lumea aceasta. Ne gândim la faptul că nu putem noi să mergem la închisoare să cercetăm pe cei închiși. Nu ne cere Hristos să îi slobozim pe cei întemnițați, nu ne cere să îi vindecăm pe cei bolnavi, căci nu stă în puterea noastră, ci ne cere să îi cercetăm, să ne rugăm pentru ei. Ne îndeamnă să fim cu dragoste și bunătate față de toți, căci avem la îndemână multe posibilități de a fi de folos celorlalți.

Să nu uităm că Dumnezeu ne jduecă și pentru binele pe care l-am fi putut face și nu l-am făcut, căci este nevoie de mult bine în lumea aceasta. Să luăm aminte la aceste învățături, la viața noastră, astfel încât parcursul vieții noastre să fie unul folositor și pentru ceilalți, căci prin ceilalți ne mântuim, dar și pentru noi. Să punem la suflet cuvintele Mântuitorului pe care Biserica ni le reamintește în fiecare an, înaintea Postului Mare, pentru ca iarăși și iarăși să luăm aminte la aceste învățături, astfel încât postul să fie cu folos, în lucrarea faptelor bune și înțelegerea rostului vieții noastre pe pământ.

Să ne ajute Dumnezeu să discernem binele de rău, păcatul de virtute și să lucrăm cele de folos pentru viața noastră spre veșnicie, spre slava lui Dumnezeu și a noastră mântuire. Amin.”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Paroh Flavius-Ioan David a mulțumit Ierarhului pentru bucuria pe care a adus-o comunității din Seliștea prin săvârșirea Sfintei Liturghii Arhierești, sfințirea casei parohiale, împreuna-rugăciune și comuniune duhovnicească.

10 martie 2024, Duminica Înfricoșătoarei Judecăți și a Lăsatului sec de carne, a treia din Perioada Triodului, Liturghie Arhierească în Parohia Seliștea, Sfințirea casei parohiale, bucurie, timp cu și pentru Dumnezeu. Spre Înviere.

Sursa:https://www.glasulcetatii.ro/articol/9190/foto-liturghie-arhiereasca-in-parohia-selistea-in-duminica-infricosatoarei-judecati-si-a-lasatului-sec-de-carne