11 aprilie: Ziua educației financiare

Ziua educației financiare este serbată în data de 11 aprilie pentru a evidenția importanța acesteia asupra societății. Această zi a fost instituită prin Legea nr. 83 din 11 aprilie 2022.

Conform articolului doi al legii, „Parlamentul României, Ministerul Finanțelor, Ministerul Educației, Banca Națională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Institutul de Studii Financiare, precum și alte autorități ale administrației publice centrale și locale pot organiza manifestări publice, simpozioane, seminare, mese rotunde sau alte tipuri de evenimente publice, în domeniul educației financiare, dedicate acestei zile”.

Educația financiară ajută persoanele din societate să ia deciziile corecte pentru gestionarea finanțelor proprii. Aceasta cuprinde cunoștințe și abilități de economisire și investire a banilor.

Educaţia financiară nu este despre cum să îi transformăm pe români peste noapte în experţi pe burse sau pe fonduri mutuale. De fapt, educaţia financiară este despre a le deschide ochii către mijloace simple de acces la produse financiare de bază – internet banking, creditare, economisire sau investiţii”, a declarat deputatul George Tuţă la adoptarea legii.

Banca Națională a României a pus la dispoziția cetățenilor seria „Educație financiară cu Ana și Radu”, un produs educațional care are ca scop creșterea nivelului de educație financiară în rândul copiilor și tinerilor.

De asemenea, instituția a organizat, în perioada 3-6 aprilie 2023, Săptămâna educației financiare, dorind să accentueze importanța creșterii nivelului de educației financiară și a gradului de conștientizare în rândul publicului cu privire la gestionarea banilor.

Echipele de educație financiară din sediul central și din toate sucursalele și agențiile BNR din țară au interacționat cu elevi și cadre didactice din peste 200 de școli și aproape 500 de clase de elevi din ciclul primar, gimnazial și liceal.

Sursă foto: Pexels.com

https://basilica.ro/11-aprilie-ziua-educatiei-financiare-2/