În Duminica a treia din Postul Mare, a Sfintei Cruci, 07.04.2024, a avut loc o nouă întrunire a preoților din Cercul pastoral-misionar Chișineu-Criș, coordonaţi de PC Părinte Daniel-Mirel Dumitru.
De această dată, parohia Sintea-Mare a fost gazda acestei întruniri, în biserica parohială cu hramul ,,Nașterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul ”, oficiindu-se începând cu orele 18.00 Taina Sfântului Maslu, împlinindu-se astfel o tradiție veche din această parohie, potrivit căreia în fiecare an , în Duminica Sfintei Cruci se oficiază această Sfântă Taină, pentru întărirea credincioșilor în această vreme a postului, care este una a luptelor duhovnicești.
Soborul preoților slujitori s-a constituit după cum urmează: Pr. Daniel-Mirel Dumitru-parohia Chişineu-Criş I, Pr. Cantemir Lipovanu-preot pensionar, Pr. Gabriel Gosta- parohia Şimand, Pr. Aurel Mager-parohia Nădab, Pr. Ioan Pavel-parohia Sintea-Mare, Pr. Florin Borca-parohia Șepreuș, Pr. Dan-Viorel Albiş-parohia Chişineu-Criş II, Pr. Cătălin Tulcan- parohia Socodor, Pr. Mihai Oprea-parohia Ţipari, Pr. Sandu Costin-parohia Pilu, Pr. Nicolae Vidican-parohia Mişca, Pr. Adinel Popovici – parohia Grăniceri, Pr. Ovidiu Ardelean – parohia Șiclău, Pr. Adrian Hanțiu- parohia Vânători și Diac. Florin-Adrian Pavel- parohia Chișineu-Criș I.
Cuvântul de învăţătură la Taina Sfântului Maslu a fost rostit de părintele Daniel-Mirel Dumitru, de la parohia Chișineu-Criș I. Acesta a subliniat în cuvântul său principalele motive pentru care Biserica a așezat această cinstire a Sfintei Cruci tocmai la jumătatea Postului Mare, motive pe care le găsim explicate pe larg în Sinaxarul din Triod . În continuare, mergând pe firul pericopei evanghelice a acestei duminici, conjugată și cu bogata imnografie a zilei, părintele a încercat să sintetizeze cele mai importante semnificații și sensuri teologice ale cinstirii Sfintei Cruci, concluzionând că, în esență, Duminica Sfintei Cruci este o pregustare a bucuriei și a harului Învierii, bucuria închinării la Sfânta Cruce fiind pentru credincioși un prilej de întărire în credință și de mângâiere în încercările specifice acestei perioade de nevoințe duhovnicești. Lemnul Sfintei și de viață făcătoarei Cruci înflorește în viața fiecărui credincios nădejdea și bucuria mântuirii și luminează cu razele Învierii sufletele tuturor, între Cruce și Înviere fiind o legătură indisolubilă, Taina Învierii fiind ascunsă în Taina Sfintei Cruci.
Preotul paroh, Ioan Pavel a mulțumit în încheiere preoţilor şi credincioşilor prezenţi, susținând apoi referatele cu următoarele teme:,,Crucea bolii- cale spre mântuire’’ şi ,,Sfinții- model de asumare a suferinței și de răbdare în boli”. Seara s-a încheiat cu o agapă frățească.
Următoarea întâlnire a preoţilor din cercul misionar Chişineu-Criş va avea loc în data de 19 mai , în parohia Țipari.
Pr. Daniel-Mirel Dumitru