Încheierea Săptămânii Duhovnicești în Parohia Cintei

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului în perioada 14-21 aprilie, Parohia Ortodoxă Cintei a organizat cea de-a XXI-a ediție a tradiționalei Săptămâni Duhovnicești. Evenimentul s-a bucurat de două prezențe arhierești, reunind și reprezentanți ai comunităților ortodoxe române din Diaspora, din Serbia și Ungaria precum și duhovnici și slujitori ai Sfintelor Altare.

Săptămâna Duhovnicească a fost deschisă Duminică 14 aprilie cu Sfânta Liturghie arhierească oficiată în sobor de Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, împreună cu Părintele Dr. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial și cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, cu Părintele Arhidiacon Claudiu Condurache de la Catedrala Arhiepiscopală și Părintele paroh Dr. Nicu Breda. În cuvântul adresat credincioșilor, Ierarhul a arătat importanța operei Sfântului Ioan Scărarul și necesitatea urcușului duhovnicesc.

O a doua prezență arhierească s-a înregistrat Joi, 18 aprilie la Slujba Pavecerniței prin prezența în mijlocul credincioșilor a Preasfințitului Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, care a vorbit despre importanța Săptămânii a V-a din Postul Mare, cât și despre chemarea la sfințenie prin modelul Sfintei Maria Egipteanca.

Celelalte seri duhovnicești s-au derulat după următorul program: Luni seara la Slujba Vecerniei unită cu Pavecernița a participat Părintele Arhimandrit Dionisie Ignat, de la Mănăstirea Sfântul Ilie- Albac din Arhiepiscopia Alba Iuliei, care a vorbit despre calea despătimirii prin rugăciunea curată și sfințirea vieții. Marți seara la Slujba Vecerniei a fost reprezentată diaspora română din Episcopia Daciei Felix de la Vârșeț prin Părintele Dr. Emanuel Tăpălagă, Vicar eparhial, care a vorbit despre desăvârșirea vieții omului prin rugăciune. Miercuri la Denia Canonului celui Mare al Sfântului Andrei Criteanul, Părintele Romică Confideratu de la Parohia Zărand, a vorbit despre rugăciunea smerită subliniind importanța Canonului Mare în viața liturgică. Vineri la Denia Acatistului Bunei Vestiri Părintele Liviu Pamfiloiu de la parohia Caporal Alexa a exemplificat semnificația acestui Acatist și rolul Maicii Domnului în viața Bisericii. Sâmbătă la Slujba Vecerniei Părintele Marius Florin Vidican de la Parohia Arad Calea 6 Vânători a vorbit despre valoarea timpului în viața duhovnicească.

În Duminica a V-a a Postului Mare, a Sfintei Maria Egipteanca, la Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare a slujit Părintele Arhimandrit Dr. Teofan Mada, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Aradului, care a făcut încheierea Săptămânii Duhovnicești, subliniind mesajul pericopei evanghelice care anticipează patimile Mântuitorului  dar descriind și profilul duhovnicesc al Sfintei Maria Egipteanca.

Pe parcursul Săptămânii Duhovnicești remarcăm prezența în mijlocul credincioșilor la Slujba Pavecerniței de joi seara a Grupului Psaltic Sfântul Ioan Damaschin al Arhiepiscopiei Aradului care pe lângă răspunsurile la strană au prezentat un înălțător concert de cântări bisericești specifice Postului Mare. Au mai participat și alți studenți teologi și cântăreți bisericești la care s-au adăugat elevi de la Școala din localitate coordonați de Domnul profesor de religie Vand Cătălin împreună cu alte cadre didactice. La eveniment au participat și autoritățile locale în frunte cu Primarul  Comunei Zărand, Gheorghe Dudaș, precum si Primarul Comunei Buteni, Mircea Braiți.

Evenimentul s-a bucurat în fiecare zi de o participare numeroasă a credincioșilor din localitate dar și din alte părți.

Breda Mircea