Jandarmeria Română aniversează 174 de ani de la înființare

Sărbătorită anual în data de 3 aprilie, Ziua Jandarmeriei Române amintește de data la care Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei (1849-1853), a semnat actul de înființare a jandarmeriei în anul 1850.

Actul fondator al „Legiunii pentru reformarea Corpului slujitor în jandarmi” prevedea formarea a două subdiviziuni în Moldova, fiecare având în responsabilitate șase regiuni (județe).

Fiecărui regiuni îi era repartizată câte o companie de jandarmi, la care se adăuga câte o companie la Isprăvnicia Iaşului şi la Poliţia Capitalei (Iaşi). Astfel, rezultă un total de 14 companii de jandarmi, cu un efectiv total de 1.433 jandarmi călări şi pedeştri.

Totodată, legea stabilea și îndatoririle jandarmilor, în special cu privire la menținerea siguranței și a ordinii publice.

Jandarmeria a cunoscut un amplu proces de modernizare în perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Necesitatea elaborării unei legi de organizare a Jandarmeriei în întreaga ţară a dus la promulgarea Legii pentru organizarea Jandarmeriei rurale, prin Decretul Regal nr. 2919 din 30 august 1893, urmată de Regulamentul de aplicare a Legii Jandarmeriei rurale din 1 septembrie 1893.

Jandarmeria Română în prezent

Legea nr. 550 din 29 noiembrie 2004 reglementează în prezent activitatea Jandarmeriei Române, stabilindu-i statutul, atribuțiile și competențele, precum și aspectele referitoare la organizare, conducere, drepturi și obligații ale personalului instituției.

Conform legii de organizare și funcționare, „Jandarmeria Română este instituţia specializată a statului, cu statut militar, componentă a Ministerului Administraţiei şi Internelor, care exercită, în condiţiile legii, atribuţiile ce îi revin cu privire la apărarea ordinii şi liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private, la prevenirea şi descoperirea infracţiunilor şi a altor încălcări ale legilor în vigoare, precum şi la protecţia instituţiilor fundamentale ale statului şi combaterea actelor de terorism”.

„Jandarmeria Română, prin atribuţii, organizare, pregătire şi dispunere teritorială, contribuie la garantarea suveranităţii, independenţei, autorităţii, unităţii şi securităţii statului, democraţiei constituţionale pe întregul teritoriu naţional atât în timp de pace, cât şi în situaţii de criză”.

https://www.facebook.com/watch/?v=1797283800751694

Jandarmeria și Patriarhia Română

Inspectoratul General al Jandarmeriei Române (IGJR) colaborează activ cu Biserica Ortodoxă Română la nivel național, cât și în acțiuni umanitare, implicându-se în Campania „Donează sânge! Salvează o viață!”, promovată de Patriarhia Română și în gestionarea pelerinajelor de peste an.

Ocrotitorii Jandarmeriei Române sunt Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, serbați anual în data de  8 noiembrie.

Foto credit: arhivă Basilica.ro

https://basilica.ro/jandarmeria-romana-aniverseaza-174-de-ani-de-la-infiintare/