Seară duhovnicească la Parohia Cintei, din Arhiepiscopia Aradului

Și în acest an, la Parohia Cintei, din Arhiepiscopia Aradului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, în Săptămâna a V-a din Postul Mare, au continuat serile duhovnicești, cu slujbe care se fac în locașul de cult, inclusiv Deniile speciale de miercuri (a Canonului cel Mare, de pocăință, al Sfântului Andrei Criteanul) și de vineri seara (a Acatistului Buneivestiri) și cu participarea unor invitați: Ierarhi, Clerici, Monahi, sau Profesori de Teologie, care slujesc la sfintele slujbe și rostesc câte un cuvânt de învățătură și folos duhovnicesc, pentru credincioși.

Această tradiție, inițiată de Părintele Paroh Nicu Breda, încă de la venirea sa în această Parohie, a depășit deja două decenii de existență. iar Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria a participat joi, 18 martie 2024, pentru a 8-a oară, la această întâlnire de suflet și de rugăciune. Din soborul slujitor au mai făcut parte Părintele Paroh Nicu Breda și Arhidiaconul Emanuel Văduva de la Catedrala Episcopală din Giula, iar răspunsurile la strană, pentru slujba Vecerniei, au fost date de Grupul Psaltic „Sfântul Ioan Damaschin”, din Arad, condus de Părintele Gabriel Streulea. La finalul slujbei și după cuvântul de învățătură, aceștia au oferit un concert de muzică bisericească, de înalță ținută, cu cântări bisericești din timpul Postului Mare, sau dedicate Maicii Domnului, care au încântat sufletele tuturor participanților.

Ca de fiecare dată, Ierarhul a fost întâmpinat, la sosirea sa în Parohie, de Preotul Paroh și credincioșii săi, de diferite vârste, tineri și copii, cu prapuri și flori în mână. Părintele Nicu Breda i-a adresat oaspetelui un cuvânt de bun venit, subliniind și grija pentru persoanele suferinde, în acest an omagial care le este dedicat lor în Patriarhia Română, dar și bucuria de a avea din nou, în mijlocul credincioșilor pe Ierarh și Grupul Psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” din Arad. Între credincioșii prezenți la slujbă s-au numărat Domnul Gheorghe Dudaș, Primarul Zărandului, Domnul Mircea Braiți, Primarul Comunei Buteni, dar și cadre didactice de la Școala Generală, cu clasele de predare I-VIII, din Cintei și Zărand și elevi care participă la orele de religie, împreună cu Profesorul lor Vand Cătălin.

În cuvântul de învățătura, rostit la finalul Vecerniei, Preasfințitul Părinte Siluan a vorbit despre importanța specială a acestei Săptămâni a 5-a, în cadrul Postului Mare, cât și despre chemarea la sfințenie care le este adresată tuturor oamenilor și celor care au trăit toată viața în credință și nevoință, precum Sfântul Ioan Scărarul, dar și celor care au greșit în viață, dar s-au îndreptat și au ajuns la mari măsuri de sfințenie, cum este și Sfânta Maria Egipteanca, pe care o vom sărbători în Duminica viitoare.

A urmat concertul de cântări, din vremea Postului Mare, iar la final Părintele Paroh Nicu Breda a adus mulțumire Ierarhului și Grupului Psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” pentru seara duhovnicească de la Cintei și care va fi urmată și de alte manifestări asemănătoare, în toată săptămâna. Ea a fost deschisă duminică, 14 aprilie 2024, de către Chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului, prin Sfânta Liturghie Arhierească și cuvântul de învățătură.

În cadrul acestor seri duhovnicești de la Cintei, au mai participat: Părintele Dinisie Ignat de la Mânăstirea Albac, Pr. Emanuel Tăpălagă, de la Parohia Sân Mihai, din Episcopia Daciei Felix, iar în serile următoare vor mai veni Părintele Pamfiloiu Liviu, de la Parohia Caporal Alex, Părintele Marius Vidican, de la Parohia „6 Vânători” și Părintele Arhimandrit Teofan Mada, Exarhul Mânăstirilor din Arhiepiscopia Aradului, care va și încheia seria acestor manifestări, în Duminica Sfintei Maria Egipteanca.

Serile duhovnicești de la Cintei au ajuns la cea de-a 21-a ediție, fiind inițiate de Părintele Nicu Breda în anul următor, după instalarea sa ca Preot Paroh în această Parohie (în 2001) și ele au continuat anual, cu excepția pauzei impuse de pandemie.

Biserica ortodoxă românească din Cintei datează din anul 1863 și este închinată Praznicului „Înălțării Domnului”.

Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria