În data de 23 aprilie este serbată Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor. Românii celebrează și Ziua Bibliotecarului.
Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor a fost stabilită în anul 1995 de UNESCO în cadrul celei de-a 28-a Conferințe Generale.
„În fiecare an, pe 23 aprilie, în întreaga lume au loc manifestări pentru a recunoaște amploarea cărților – o legătură între trecut și viitor, o punte între generații și între culturi. Cu această ocazie, UNESCO și organizațiile internaționale care reprezintă cele trei sectoare majore ale industriei cărții – edituri, librării și biblioteci, aleg pentru un an Capitala Mondială a Cărții pentru a menține, prin inițiative proprii, impulsul sărbătoririi zilei”, conform UNESCO.
Strasbourg este Capitala Mondială a Cărții în anul 2024. Anul trecut, acest titlu a fost purtat de orașul Accra (Ghana).
Data de 23 aprilie este una simbolică în literatura mondială. Este data la care au murit mai mulți autori importanți, William Shakespeare, Miguel de Cervantes și Inca Garcilaso de la Vega.
Această dată a fost aleasă pentru a aduce un omagiu mondial cărților și scriitorilor, încurajând pe toată lumea să acceseze cărți.
Ziua Bibliotecarului din România
În România, prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Bibliotecarului din România”. La 23 iunie 2014, preşedintele României a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind declararea datei de 23 aprilie drept Ziua Cărţii.
„Ministerul Culturii şi Cultelor şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării împreună cu autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi cu organizaţiile profesionale de profil vor acorda sprijin de specialitate pentru organizarea şi desfăşurarea manifestărilor ocazionate de acest eveniment”, se arată în textul Legii.
Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene