Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, preoții din Cercul pastoral-misionar Arad s-au întrunit la biserica având hramul „Cuvioasa Parascheva” din incinta Spitalului Județean Arad, duminică, 26 mai, la ora 17.00.
Nu întâmplător a fost aleasă această dată pentru a săvârși Sfânta Taină a Maslului pentru bolnavii internați în această instituție medicală, fiind Duminica a patra după Paști, a vindecării Slăbănogului de la Scăldătoarea Vitezda.
Anul 2024 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, drept „An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al Sfinților tămăduitori fără de arginți”. În acest sens, unii dintre preoții din cadrul Cercului pastoral-misionar Arad au răspuns afirmativ chemării Părintelui coordonator de a săvârși Sfânta Taină a Maslului. Această întâlnire are un scop practic, acela de a arăta că preoții din Arad sunt solidari, acordând atenție celor aflați în suferință și de a fi alături de preoții din spitale și din alte instituții sociale. În Postul Mare a fost săvârșită Sfânta Taină a Maslului în biserica din incinta Spitalului Municipal din oraș, bucuria fiind mare în primul rând pentru bolnavi, dar mai ales pentru cadrele medicale, ce au mărturisit că prezența preoților în spitale este o binecuvântare, atât pentru pacienți, cât și pentru acestea.
Sfânta Taină a Maslului a început la ora 17.00, fiind prezent Părintele Ioan Stoica, preotul de la biserica Spitalului Județean Arad și Părintele coordonator, Preot Petru Ursulescu, paroh la Parohia Arad Pasaj. În pofida faptului că prezența preoților a fost scăzută, au fost momente de înălțare sufletească pentru credincioșii prezenți, precum și pentru bolnavii internați. La final, Părintele coordonator a susținut un cuvânt legat de tema propusă de Sfântul Sinod, dar și de Evanghelia duminicii de astăzi. Slăbănogul era singur pe marginea scăldătorii, nimeni nu l-a ajutat să coboare în apa tulburată de către înger, asemenea societății contemporane ce refuză comuniunea, în favoarea comunicării la nivel de tehnologie. Această comunicare pe diverse rețele de socializare îi duce către nicăieri pe cei care o folosesc, ajungând la însingurare și egoism. Comuniunea dintre persoane se regăsește în Familie, în Biserică, după modelul iubirii trinitare. Cea mai intensă comuniune a omului cu Dumnezeu se află în Sfânta Taină a Împărtășaniei, în cadrul Sfintei Liturghii. La final s-a făcut referire la viața Sfântului Ioan Rusul, prăznuit în 27 mai, fiind recunoscut ca un sfânt ocrotitor al celor bolnavi.
La finalul acestei seri duhovnicești, Părintele Ioan Stoica a adus un cuvânt de mulțumire Bunului Dumnezeu pentru această seară minunată, afirmând că acolo unde se pune suflet, Dumnezeu își revarsă mila Sa față de toți. Încredințați că Dumnezeu a primit Rugăciunile noastre din această seară, nădăjduim să avem puterea să trecem peste toate încercările care ne stau împotrivă și să mărturisim, cu inimi curate, Învierea Domnului nostru Iisus Hristos.
Pr. Dr. Petru Ursulescu