Hramul istoric al Catedralei Patriarhale, o sărbătoare a tinerilor creștini mărturisitori și talentați

Patriarhul Daniel i-a felicitat marți, la hramul istoric al Catedralei Patriarhale, pe tinerii care au obținut premii la cele două concursuri anuale organizate la nivelul întregii țări de Patriarhia Română.

În cuvântul rostit la finalul Sfintei Liturghii, Preafericirea Sa a menționat că Sfinții Împărați Constantin și Elena au fost aleși ca hram principal pentru catedrală de către cel care a rectitorit-o în secolul 17, domnitorul muntean Constantin Șerban Basarab.

„Această biserică are un hram împărătesc, pentru că și împăratul Bizanțului era întotdeauna modelul pentru toți domnitorii creștini, mai ales pentru domnitorii creștini ortodocși”, a precizat Patriarhul României.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că acest hram istoric a devenit cu timpul mai puțin atractiv pentru tineri, „pentru că s-a concentrat evlavia credincioșilor pentru hramul din toamnă, și anume pentru sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din 27 octombrie în fiecare an”.

„Văzând noi în anul 2009, că nu prea sunt tineri mulți la hramul acesta istoric, am hotărât să facem din el și o sărbătoare a tinerilor creștini mărturisitori și talentați. De aceea în fiecare an s-a organizat la nivel național câte un concurs catehetic care ținea seama de tematica anului, anul omagial și anul comemorativ”.

Astfel, a devenit o tradiție ca premierea pentru Concursul Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și Concursul Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței” să aibă loc la hramul istoric al Catedralei Patriarhale.

Concursul catehetic

Mii de tineri au participat la Concursul Național Catehetic la nivelul parohiilor și eparhiilor. Ei au avut de prezentat, în lucrări proprii, cum Îl înțeleg pe Hristos, Cuvântul care vindecă.

„Aici, la București, însă, au sosit, în zilele precedente, tinerii câștigători pe eparhii. Am venit în mod special să-i binecuvântăm, să-i felicităm și să le dorim, în continuare, ajutorul lui Dumnezeu și binecuvântarea Mântuitorului Hristos, a Maicii Domnului, a Sfinților Împărați Constantin și Elena și a tuturor sfinților”, a spus Părintele Patriarh.

Concursul de icoane

Concursul Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței” promovează noile talente de pictori.

Prin această competiție „am descoperit o mulțime de talente printre tinerii noștri, în diferite eparhii, în diferite zone ale țării”, a subliniat Patriarhul Daniel.

În continuare, pe scenă au fost prezentați cei 32 de câștigători de la concursul catehetic și cei opt de la concursul de icoane.

Premierea propriu-zisă a avut loc luni seară la Centrul pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București.

La finalul cuvântului, Patriarhul Daniel a transmis mulțumiri tuturor celor care au susținut organizarea hramului istoric al Catedralei Patriarhale: „Și mai ales vă mulțumim dumneavoastră, dragi pelerini, iubiți credincioși prezenți pe Colina Bucuriei în această zi de sărbătoare”, a transmis Părintele Patriarh.

Mai multe imagini de la eveniment vor fi disponibile în curând în Secțiunea Galerii Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

https://basilica.ro/hramul-istoric-al-catedralei-patriarhale-o-sarbatoare-a-tinerilor-crestini-marturisitori-si-talentati/

https://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/stiri/catedrala-patriarhala-si-a-sarbatorit-hramul-istoric-189744.html