Parastas pentru preotul Ioan Montoi în Parohia Tăgădău

În duminica a 4-a după Sfintele Paști, 26 mai 2024, credincioșii parohiei Tăgădău, în frunte cu preotul paroh, Nicolae Monea, au înălțat rugăciuni pentru sufletul celui care a păstorit dreptmăritorii creștini timp de 24 de ani, vrednicul de pomenire, părintele iconom Ioan Montoi, la împlinirea celor 40 de zile de când s-a mutat la Domnul.

La această inițiativă a participat și părintele iconom, Ioan Morar, paroh în Beliu, care fiind fiu duhovnicesc al parohiei Tăgădău, a crescut și s-a format pe lângă părintele Ioan Montoi, acesta călăuzindu-l duhovnicește spre urmarea vocației de a sluji lui Dumnezeu și oamenilor, de la Sfântul Altar. Astfel că, duminică de dimineață la slujba Utreniei și a Sfintei Liturghii, părintele Morar Ioan a invitat la Beliu pe părintele ic. Stvr. Moise Nica (fostul protopop al Ineului), precum și pe părintele ic. Huțiu Ioan, care și aceștia la rândul lor au fost apropiați ai părintelui trecut la cele veșnice, Ioan Montoi. Apoi, după Sfânta Liturghie săvârșită în parohia Beliu, preoții au mers împreună la Tăgădău, unde având în fruntea soborului, pe părintele paroh din Tăgădău, Nicolae Monea, au săvârșit slujba parastului, rugând pe Dumnezeul milei și al îndurării, să ierte și să odihnească pe robul Său, preotul Ioan Montoi.

Această inițiativă de a ridica parastasul au avut-o credincioșii parohiei Tăgădău, din dorința de a aduce un pios omagiu celui care cu toată dragostea i-a păstorit ani buni și frumoși, cu bune și cu mai puțin bune, cu timp și fără de timp, părintele Ioan, până la pensionarea sa, survenită din cauza bolii trupești. Așadar, cu durere în suflet și cu ochii în lacrimi enoriași și preoți s-au rugat lui Dumnezeu și și-au adus aminte de iubirea părintelui Montoi  pentru credincioșii parohiei, dar și pentru colegii din protopopiatul Ineu.

Părintele Moise Nica, în calitate de fost protopop al Ineului, la finalul slujbei a evocat personalitatea preotului paroh din Tăgădău, Ioan Montoi, arătând că a fost un preot iubitor și temător de Dumnezeu, care cu înțelepciune și tact pastoral a condus spiritual pe credincioși, iar în momentele de cumpănă a știut să ceară un sfat de la colegi și de la conducerea protoieriei Ineului. Ca și coleg între preoții protopopiatului și nu numai, și-a arătat prietenia față de toți, fiind model de disciplină și model de reverență în slujirea la Sfântul Altar.

Prof. Zau Raul-Teodor