Slujire chiriarhală și hirotonie de preot în biserica Parohiei Micălaca Nouă -Zona 300 din Arad

În cea de-a treia Duminică după Sfintele Paști (a Mironosițelor), 19 mai 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, alături de un sobor de preoți și diaconi, în biserica cu hramul ,,Sfântul Apostol Andrei” a Parohiei Micălaca Nouă – Zona 300 din Municipiul Arad.

Din sobor au făcut parte părinți consilieri și inspectori de la Centrul Eparhial, părinți de la Mănăstirile arădene Hodoș-Bodrog și Feredeu, părintele paroh Gheorghe Oprea și alți părinți slujitori.

Sfânta slujbă a fost înfrumusețată de hirotonia întru preot a Părintelui Ioan-Emanuel Proniuc, secretar eparhial, care va continua slujirea Părintelui Gheorghe Oprea în această parohie.

În cuvântul de învățătură, chiriarhul arădean a vorbit despre ,,Mir și lacrimi” (în baza citirilor scripturistice ale duminicii: Fp. Ap. 6; Marcu 15), care rezumă troparele Învierii, a slujbei Utreniei privind împlinirea rânduielilor de înmormântare a Mântuitorului, care au însemnat și o vestire a Învierii Lui și totodată a celor ce cred în El. Aromatele florilor ce intră în componența Sfântului și Marelui Mir în Biserica Ortodoxă, însemnează mulțimea darurilor Duhului Sfânt pentru întărirea credincioșilor în ducerea unei vieți bineplăcute lui Dumnezeu și oamenilor, începând cu Sfintele Taine a Botezului și a Mirului, spre conformare și la rugăciunea Sfintei Liturghii pentru pregătirea de cuminecare ca o jertfă întru miros de bună mireasmă duhovnicească. Iar lacrimile înseamnă atât regret pentru moarte și ale răului cât și bucurie pentru milostivirea lui Dumnezeu spre toți cei ce I se închină Lui. Totodată, fiind în Duminica Femeilor creștine, Înaltpreasfinția Sa a făcut referire și la Mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru această zi, intitulat Sfintele Femei Mironosițe – mărturisitoare ale Învierii Domnului, în care este evidențiată misiunea femeilor creștine în Biserică și în societate.

Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie au fost oferite de Corul parohiei dirijat de domnul Andrei Lerinți.

La finalul slujbei, Părintele Gheorghe Oprea a adresat un cuvânt de recunoștință și mulțumire față de Chiriarhul locului amintind, cu multă emoție și bucurie, că a fost primul preot hirotonit în urmă cu aproape patru decenii de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei ca și chiriarh al Aradului. De asemenea, părintele le-a mulțumit și celorlalți părinți slujitori precum și tuturor credincioșilor pentru participarea la această sărbătoare a parohiei.

Protos. Dr. Iustin Popovici

Foto: Maria Mureșan