Slujire chiriarhală și parastas în biserica Parohiei Micalaca Veche II din Arad

,,Cel ce chipul Crucii strălucind pe cer mai mult decât soarele l-ai văzut și biruința semnului Domnului bine ți-a descoperit, cu care întrarmându-te pe toți vrăjmașii i-ai biruit, acum și nouă, celor ce ne plecăm genunchii înaintea icoanei tale, Sfinte Împărate Constantin, dă-ne, cu împreună cu buna ta maică, Împărăteasă Elena, ajutor, celor ce cântăm vouă: Bucurați-vă, părinții creștinilor!” (Condacul 1 al Sfinților Împărați, întocmai cu Apostolii, Constantin și Elena).

La 21 mai 2024, pomenirea Împăraților încununați întocmai cu apostolii Constantin și Elena, biserica Parohiei Arad Micalaca Veche II îmbracă haine de sărbătoare la hramul de vară, de altfel cel dintâi al așezământului eclesial din loc, anume al paraclisului strămutat când nu-și mai împlinea rosturile la un așezământ monahal. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, însoțit de Preacucernicul Părinte Arhidiacon Gheorghe Lehaci, consilier economic, alături de slujitorii parohiei: Pr. paroh Mircea Bupte și Pr. Aurelian Popa, la care s-a adăugat și pr. pensionar Cornel Neamțiu și în prezența credincioșilor au săvârșit Sfânta  Liturghie, la momentul cuvenit mulți copii împărtășindu-se cu Trupul și Sângele Domnului. Răspunsurile liturgice au fost oferite de cântăreții stranei parohiei, împreună cu credincioșii.

Cuvântul de învățătură rostit de Chiriarhul a fost despre mărturisirea Mântuitorului de la Cina cea de Taină ,,Am biruit lumea” (cf. Ioan 16, 33) și care a însemnat un mesaj pentru Sfinții Apostoli și toți sfinții privind misiunea creștină. Viața împlinirile Sfântului Împărat Constantin cel Mare, ajutat de mama sa, Elena, a însemnat într-adevăr o înnoire a lumii vechi pentru libertatea și ajutorul dat noii religii creștine în veacul al IV-lea și în același timp ale formelor înnoitoare pe plan administrativ, mai ales legate de roadele Creștinismului: pacea lumii și bunul spor al omenirii.

La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșit parastasul pentru părintele Iacob Bupte, fost vicar administrative, la împlinirea a șase ani de la trecerea sa la cele veșnice, Înaltpreasfinția Sa apreciind slujirea celui pomenit, atât de la centrul eparhial cât și cea de la parohie, ca semn de dăruire și jertfelnicie pentru folosul Bisericii. ,,Ne rugăm Bunului Dumnezeu să-i odihnească pe toți și să fie în memoria noastră binecuvântată, să ne aducem aminte de ei cu recunoștință, iar familiei Dumnezeu să rânduiască mangâierea cuvenită, putere de a-i pomeni și pe mai departe și împlinirea bunelor doriri de care erau legați toți cei pentru care ne-am rugat”, a mai adăugat Înaltpreasfințitul Părinte Timotei.

Protos. Dr. Iustin Popovici