Târnosirea bisericii ortodoxe din Sânpaul, Arad

Duminică, 26 mai 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului si Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul împreuna cu un sobor, format din : preot dr. Tiberiu Ardelean – inspector eparhial, preot Emanuel-Ioan Proniuc – secretar eparhial, preot Gheorghe Oprea, preot Pompiliu Gavra, preot Sergiu Sandu, preot Valentin Strâmbei, arhidiacon Gheorghe Lehaci – consilier economic, arhidiacon Bogdan Noghiu – inspector social, arhidiacon Petruț Cristian, și diaconul Buda Corneliu, au săvârșit slujba de târnosire a bisericii cu hramul “ Sfinții Români” din satul Sânpaul, din Protopopiatul Arad.

Întâmpinarea Ierarhilor a fost făcută de către părintele inspector eparhial Tiberiu Ardelean, în care a prezentat un scurt istoric al parohiei, dar a menționat și faptul că în data de 4 iulie 2021 s-a pus piatra de temelie pentru noua biserică, iar astăzi , 26 mai 2024, cu bucurie comunitatea ortodoxă din satul Sânpaul participa la acest eveniment istoric.

Slujba de târnosire a fost urmată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, săvârșită în biserica nou târnosită.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a vorbit despre ,,Grija sănătății trupești și sufletești” (în baza citirilor scripturistice: Fapte 9; Ioan 5), concretizată în vindecările minunate ale Mântuitorului, între care cea a duminicii de astăzi, a vindecării slăbănogului, unde se subliniază legătura dintre trup și suflet, vindecarea fiind o adevărată înviere, ridicarea din boală la o viață nouă, subliniată prin cuvintele Domnului ,,de acum să nu mai păcătuiești, ca să nu-ți fie ceva mai rău” (In. 5, 14). Biserica a continuat această practică creștinească prin înființarea de unități anume, personalitățile consacrate îndeletnicirii sanitare pentru o râvnă deosebită fiind ridicate la cinstirea altarului, adică Sfinții doctori fără de arginți. Biserica Ortodoxă Română închină întregul an în curs tocmai pastorației și îngrijirii bolnavilor și totodată doctorilor fără de arginți. Hramul bisericii târnosite este tocmai închinat Sfinților Români, între care au strălucit și pentru grija care au avut-o față de cei ce își căutau sănătatea, a amintit Înaltpreasfinția Sa.

Răspunsurile liturgice au fost date de către corul Catedralei “Sfânta Treime” din Arad, dirijați de către diaconul Morariu Laviniu.

La finalul slujbei, preotul paroh IchMihai Adrian, a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor, pentru osteneala si jertfa depusa alaturi de credinciosii parohiei, iar domnul primar al comunei Șofronea, Sandu Cristian, împreuna cu ctitorul Voicu Neculai au primit Diplome de mulțumire.

După aceasta preotul paroh, a mulțumit ierarhilor, soborului de preoți și diaconi, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor care au ajutat la edificarea lăcașului de cult. Credincioșii prezenți au avut posibilitatea de a intra si a se închina în Sfântul Altar.

Ziua s-a încheiat cu un mic program artistic oferit de ansamblul de dansuri “Bujorii Șofronea” și cu o agapa frățească.

Preot Ichim Mihai Adrian