CERC PASTORAL-MISIONAR ÎN PAROHIA NADĂȘ

Duminica întâia după Rusalii, a ”Tuturor Sfinților”, ne regăsește în parohia Nadăș, din Protopopiatul Ineu, Parohie ce azi  a avut prilejul de a fi gazda Cercului pastoral-misionar Târnova, coordonat de Pr. Ivănuț Voicu.

S-a săvârșit Sfânta Taină a Maslului de către preoții: Pr. Ivănuț Voicu – Parohia Chier, Pr. Alin Pingică – Parohia Arăneag,  Pr. Achim Giani – Parohia Dud, Pr. Bun Costel – Parohia Tauț, Pr. Giurgiu Gheorghe  – Parohia Nadăș, Pr. Lucaciu Marius  – Parohia Minișel, Pr. Tudor Robert – Parohia Drauț. De asemenea, soborului slujitor s-a alăturat și Pr. Ivănuț  Valerian-Iulian  – Parohia Bârsa.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Tudor Robert, amintindu-ne că fiind încă sub lumina Pogorârii Sfântului Duh, vedem în această Duminică, prima după Rusalii, efectele vii ale Bisericii conturate la Cinzecime, și anume viețile, trăirile, învățăturile și scrierile, chiar și martiriul creștinilor ce au ales să-L urmeze pe Hristos, adică Sfinții, prietenii lui Dumnezeu. Cu alte cuvinte, Sfinții sunt roadele Pogorârii Sfântului Duh, oameni ca și noi, dar care prin ascultarea Cuvântului și prin credință, trăire și dăruire, s-au schimbat cu lucrarea Harului lui Dumnezeu, devenind ei însuși lucrători în ogorul Domnului, propovăduind Cuvântul lui Dumnezeu, lucrând milostenia și dragostea frățească, sporind în rugăciune și asceză.

Odată cu schimbarea aceasta din oameni simplii în oameni ai lui Dumnezeu, prin dobândirea Harului lui Dumnezeu – ca urmare a vieții dedicate lui Dumnezeu – Sfinții au dobândit și puterea lucrătoare  a Harului divin din ei, mulți fiind făcători de minuni, încă din viață de aici de pe pământ: tămăduitori, alungau duhurile necurate, potoleau vanturile și intemperiile climatice, linișteau marea, înmulțeau roadele pământului/mâncarea acolo unde era foamete, aduceau ploaie unde era secetă, după mutarea din aceasta viață mulți sunt izvor de mir binemirositor, alții umblă tainic spre ajutor uzând și murdărind papucii din raclă, toți sunt grabnic ajutători în rugăciune înaintea lui Dumnezeu pentru noi păcătoșii. Și toate acestea, nu pentru slava lor proprie, ci ca prin ei să se arate Slava lui Dumnezeu. De aceea și închinarea cea autentică, adevărată, dreptmăritoare – fie la icoane fie la moaște – este închinarea la Slava lui Dumnezeu ce ni se descoperă și prin aceste vase alese, care sunt Sfinții Săi căci ”Minunat este Dumnezeu întru sfinţii Lui” (Ps. 67, 36).

În încheiere preotul paroh Giurgiu Gheorghe a mulțumit preoților prezenți, autorităților locale și credincioșilor pentru osteneala lor, pentru bucuria de a fii împreună ca o continuare a prăznuirii hramului Parohiei – Sfinții Apostoli Petru și Pavel,  și a susținut referatul cu tema: ”Taina Sfântului Maslu: lucrarea principală a Bisericii pentru cei bolnavi și suferinzi”. Pornind de la textul biblic în care Sfântul Apostol Iacov îndeamnă creștinul aflat în suferință „să cheme preoții Bisericii şi să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn, în numele Domnului. Şi rugăciunea credinţei va mântui pe cel bolnav şi Domnul îl va ridica şi, de va fi făcut păcate, se vor ierta lui” (Iacov 5, 14-15). Iată motivul instituirii acestei Sfinte Taine, care are ca scop vindecarea, şi anume de a vindeca omul bolnav sufletește şi trupește prin mărturisirea prealabilă a păcatelor în Taina Spovedaniei şi, apoi, prin primirea Sfintei Împărtășanii, pentru desăvârșirea vindecării primite de la Mântuitorul Iisus Hristos. Pentru vindecare omul are nevoie de credinţă. De aceea Sfântul Iacov spune că „rugăciunea credinţei va mântui pe cel bolnav”.

Pr. Lucaciu Ionuț Marius