Evenimente culturale și bisericești la Praznicul Înălțării Domnului, în cetatea Aradului

Praznicul Înălțării Domnului semnifică, pe de-o parte, desăvârșirea misiunii omenești a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, iar pe de cealaltă parte are o dimensiune eshatologică, de așteptare,  a umanității, pentru revenirea pe norii cerului a lui Hristos, dar ca Împărat si Judecător, la sfârșitul veacurilor.

Totodată,  este o zi dedicată și celor care și-au jertfit viața pentru patria noastră, pentru libertate, demnitate și adevăr, adică pentru eroii noștri.

Biserica le acordă o cinste deosebită iar praznicul de astăzi este considerat o sărbătoare național-bisericească.

În cetatea Aradului, cu prilejul acestui mare praznic, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Chiriarhul nostru, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei, înconjurat de soborul preoților și diaconilor Catedralei.

Răspunsurile liturgice au fost date de către grupul de cântăreți ai Catedralei.

În cuvântul de învățătură, Ierarhul a evidențiat importanța praznicului de astăzi, în corelație cu hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de a cinsti în această zi prin slujbe de pomenire pe cei care s-au jertfit în parcursul istoriei pentru neamul românesc. Biserica stabilește, prin rugăciune, o adevărată punte cu cei care și-au pus viața ca un odor pentru patrie, pentru libertate și demnitate.

La finalul Sfintei Liturghii, s-a săvârșit slujba Parastasului pentru eroii români căzuți pe câmpurile de luptă, pentru apărarea țării.

După slujirea liturgică de la Catedrală, Chiriarhul a fost prezent la două slujbe de pomenire,  în fața Monumentului eroilor Revoluției Române din 1989, din fața Primăriei și  la Crucea Eroilor din Parcul Mihai Eminescu,  aflat aproape de Filarmonica arădeană. Aici, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop a rostit scurte alocuțiuni în care a arătat,  de asemenea, rolul păstrării memoriei eroilor noștri vie și ca mărturie a jertfei lor, care ne-a făcut să devenim și să fim o națiune liberă și demnă în familia Europei de astăzi.

În cadrul acestor manifestări, s-au depus și coroane de flori din partea insistutiilor arădene, din care face parte și Arhiepiscopia Aradului, la monumentele menționate anterior, în semn de comemorare și respect față de eroii noștri.

Evenimente dedicate pomenirii eroilor au avut loc și la Catedrala Veche din Arad precum și la celelalte  biserici din cuprinsul eparhiei,

Arhid. Claudiu Condurache