Târnosirea Bisericii  Ortodoxe din satul Iacobini

Duminică, 16 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Episcop vicar Emilian Crișanul, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Slujba de târnosire a bisericii cu hramul ,,Sfântul Mucenic Teodor Tiron” din localitatea Iacobini, Protopopiatul Sebiș, păstorită de Părintele Ioan-Raul Bele.

Din sobor au făcut parte Preacucernicul Părinte  Beni Ioja, protopopul Sebișului, Preacucernicul Părinte Gheorghe Lehaci, consilier economic, Preacucernicul Părinte Bogdan Tod, inspector resurse umane, Preacucernicul Părinte Florin Oarcea, parohia Almaș, Preacucernicul Părinte  Ștefan Groza, parohia Dieci, Preacucernicul Părinte Teodor Zbârcea, parohia Mădrigești, Preacucernicul Părinte Sebastian Buntean, parohia Șomoșcheș, Preacucernicul Părinte Ioan-Raul Bele, preotul paroh și Părinții Arhidiaconi Cristian Petruț și Liviu Bisorca.

Slujba de târnosire a fost urmată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită în biserica nou târnosită.

În Cuvântul de învățătură Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a vorbit în baza citirilor scripturistice: Fp. Ap. 20; Ioan 17, despre imnografia duminicii, prin care se cinstesc Sfinții Părinți de la Sinodul I Ecumenic, care la trei veacuri de la Înălțarea Domnului la cer s-au străduit să dea Bisericii Simbolul Credinței, îndepărtând ereziile, schismele și alte dezbinări ivite în obștea creștină, netezind calea afirmării religioase; totul cuprinzându-se în Rugăciunea Arhierească a Mântuitorului rostită la Cina cea de Taină din pragul Pătimirilor Sale. Pentru întărirea sufletească este folositoare tâlcuirea conținutului rugăciunii amintite, redată în pericopa evanghelică doar în parte, dar fiind grăitoare pentru arătarea misiunii Mântuitorului, a ucenicilor Săi și a tuturor credincioșilor. Totodată, biserica reprezintă un nou Ierusalim, explicând și tâlcuind astfel citirile din Sfânta Evanghelie, de la târnosirea bisericii.

La momentul cuvenit, Părintele paroh Ioan-Raul Bele a fost hirotesit iconom.

După aceasta, Preotul paroh Ioan-Raul Bele a mulțumit Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul, soborului de preoți și diaconi, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor care au ajutat la edificarea lăcașului de cult.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul vocal Trifon Lugojan, condus de domnul Marinel Roz.

Credincioșii prezenți au avut posibilitatea de a intra și a se închina în Sfântul Altar.

Prof. Drd. Cătălin-Iulian Drăgan